Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina koventaa otteita kryptovaluuttoja vastaan – keskuspankki kieltää kaiken kaupankäynnin niillä

Kiinan keskuspankki ilmoitti perjantaina, että kaikki kaupankäynti, jossa käytetään kryptovaluuttoja, on laitonta. Kiina on jo aiemmin koventanut otteitaan bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan.

Ilmoitus painoi bitcoinin hintaa reilun kuuden prosentin laskuun, ja kauppaa käytiin reilun 42 000 dollarin tasolla.

Keskuspankki linjasi, että kaupankäyntiä krypto- eli virtuaalivaluutoilla tutkitaan jatkossa talousrikoksena. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen käyttö on keskuspankin mukaan laajentunut, mikä on aiheuttanut markkinahäiriöitä, rahanpesua, laitonta rahankeruuta, petoksia, pyramidihuijauksia sekä muita laittomia ja rikollisia tekoja.

Kiina kielsi kryptovaluuttojen louhinnan ja kaupankäynnin niillä jo vuonna 2019, mutta viranomaiset ovat tänä vuonna koventaneet otteitaan. Pankkeja on määrätty lopettamaan kaikki niihin liittyvä maksuliikenne ja laajamittaista mutta laitonta louhintaa on lopetettu.

Kryptovaluutoilla tapahtuvia maksuja ei voida valvoa keskuspankissa. Analyytikkojen mukaan Kiinan pelkää, että niitä käytetään kiertämään maan määräyksiä, joilla rajoitetaan pääoman siirtoja ulkomaille.

Kovilla rajoitustoimilla Kiina luo myös tilaa omalle digitaaliselle valuutalleen, joka on jo valmisteilla. Sen liikkeitä keskuspankki voi valvoa.

Kesäkuussa Kiinan viranomaiset ilmoittivat ottaneensa kiinni yli tuhat ihmistä, joiden sanottiin ostaneen kryptovaluuttoja rikoksista peräisin olevilla varoilla.