Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukellusvenejupakka lykkää EU:n ja Australian kauppaneuvotteluita

EU:n ja Australian väliset vapaakauppaneuvottelut lykkääntyvät Australian ja Ranskan sukellusvenekiistan jälkimainingeissa.

EU:n edustaja Australian pääkaupungissa Canberrassa kertoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina, että neuvottelujen seuraavaa kierrosta lykätään kuukaudella marraskuuhun. Australia ja EU ovat neuvotelleet vapaakauppasopimuksesta vuodesta 2018, ja lokakuussa oli tarkoitus olla vuorossa neuvottelujen 12:s kierros.

Australia suututti Ranskan syyskuussa, kun se päätti perua Ranskan kanssa sovitun rahakkaan sukellusvenekaupan ja rakentaa sen sijaan ydinsukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Ranskaa kismitti myös jääminen sivuun Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmimasta Aukus-puolustusliittoumasta.

EU on puolustanut kiistassa jäsenmaataan Ranskaa, ja tapaus näyttää vaikuttaneen myös EU:n ja Australian suhteisiin.

Myös sukellusvenekaupasta aikanaan Ranskan kanssa sopinut Australian edellinen pääministeri Malcolm Turnbull on kritisoinut nykyhallituksen päätöstä ja sanoi, että pääministeri Scott Morrison huiputti Ranskaa tarkoituksellisesti.

Canberran-suurlähettiläänsä kotiin kutsunut Ranska on sanonut, ettei se voi enää luottaa Australian hallitukseen, ja on arvellut tilanteen asettavan EU:n ja Australian vapaakauppasopimuksen vaakalaudalle.

Australian ja Intian neuvottelut jatkuvat

EU on Australian kolmanneksi suurin kauppakumppani. Niiden välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan 60 miljardia euroa. Vapaakauppasopimuksen oli toivottu valmistuvan vuoden loppuun mennessä, mutta nykytilanteessa tämä aikataulu näyttää epätodennäköiseltä.

Australian kauppaministeri Dan Tehan sanoi AFP:lle ymmärtävänsä Ranskan reaktion, mutta ei uskonut vapaakauppasopimuksen olevan vaarassa. Hän kertoi tapaavansa ensi viikolla EU:n kauppakomissaarin Valdis Dombrovskisin seuraavan neuvottelukierroksen valmistelemiseksi.

Samalla kun neuvottelut EU:n kanssa yskähtelevät, Australia ja Intia ilmoittivat perjantaina pyrkivänsä vapaakauppasopimuksen solmimiseen ensi vuoden aikana.

Maat aloittivat neuvottelut yli 10 vuotta sitten, mutta ne ovat olleet jumissa vuodesta 2015. Nyt Australia ja Intia jatkavat neuvotteluja.

Intia myy Australiaan erityisesti palveluja, kun taas Australia vie Intiaan hiiltä.