Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korea palautti katkenneen viestintäyhteyden Etelä-Korean kanssa

Pohjois-Korea on palauttanut aiemmin katkaistun viestintäyhteyden Etelä-Korean kanssa. Asiasta kertoi ensiksi maan hallinnon äänitorvena toimiva valtiollinen uutistoimisto KCNA, ja viestintäyhteyden palautuksen vahvistaa myös Etelä-Korea. Rajan ylittävä viestintä katkaistiin viimeksi elokuussa.

Koreoiden suhteissa on nähty ailahtelua viime aikoina. Heinäkuussa maat julistivat palauttavansa viestintäyhteytensä yli vuoden tauon jälkeen, mutta Pohjois-Korea lopetti puheluihin vastaamisen kaksi viikkoa myöhemmin. Syyksi otaksuttiin Pohjois-Korean suuttuminen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoituksista.

Sittemmin Pohjois-Korea on herättänyt huolta uusilla ohjuskokeilla. Näihin kuului väitetty pitkän kantaman risteilyohjuksen testi syyskuussa.

KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyrkisi nyt viestintäyhteyksien palauttamisella kohti kestävää rauhaa Korean niemimaalla.

Heinäkuun julistus oli ensimmäinen merkki naapurivaltioiden välien liennytyksestä sen jälkeen, kun Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin välisistä tapaamisista vuonna 2018 ei saatu tuloksia.

Koreoiden välille ei ole vuosikymmenten yrittämisestä huolimatta onnistuttu rakentamaan tavallisia diplomaattisia suhteita. Paperilla maat ovat yhä sotatilassa, vaikka vuosina 1950–1953 soditun Korean sodan tykit hiljenivät jo liki 70 vuotta sitten. Maiden välinen maaraja on maailman tiukimmin vartioituja ja raskaimmin aseistettuja.