Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tartuntatautipäivärahaa on maksettu tänä vuonna moninkertaisesti aiempaan ennätykseen verrattuna – koronatilanteen helpottuminen ei näy hakemusten määrässä

Kela on maksanut tänä vuonna elokuun loppuun mennessä tartuntatautipäivärahaa noin 83 miljoonaa euroa. Kyseessä on jo tähän mennessä moninkertaisesti yhden vuoden ennätys, sillä aiemmin suurin vuoden aikana maksettu määrä oli viime vuonna maksettu 27 miljoonaa euroa.

Kelan mukaan koronatilanteen helpottuminen ei vielä näy tartuntatautipäivärahahakemusten määrissä. Elo–syyskuussa hakemuksia saapui Kelaan keskimäärin 215 päivässä. Vuotta aiemmin päivittäinen määrä oli noin 40. Hakemusten suuri määrä ennakoikin Kelan mukaan sitä, että maksettujen tartuntatautipäivärahojen määrä kipuaa vielä tämänhetkistä huomattavasti korkeammaksi vuoden loppuun mennessä.

Myös hylkäävien päätösten määrä on Kelan mukaan kasvanut. Tämän vuoden tammi–heinäkuussa ratkaistuista hakemuksista hylättiin kokonaan 17 prosenttia, mutta elokuussa vastaava luku oli jo 22 prosenttia. Yleisin syy hylkäämiseen on liitteiden puuttuminen ja toiseksi yleisin syy se, että hakijalle ei ole tullut ansionmenetyystä tai tiedot ansionmenetyksestä ovat puutteelliset.

Kelan mukaan hakemukset käsitellään runsaasta määrästä huolimatta kolmen viikon tavoiteajassa. Jos Kela joutuu pyytämään lisäselvityksiä, käsittelyaika saattaa pidentyä. Yleisimmin puuttuvia liitteitä ovat Kelan mukaan tartuntatautilääkärin päätös karanteenista tai eristämisestä sekä työnantajan selvitys ansionmenetyksestä karanteenin tai eristämisen aikana.