"Modernan rokotetta ei pitäisi jatkossa antaa Suomessa alle 30-vuotiaille miehille" – rokottamattomilla 50−79-vuotiailla on ollut 18-kertainen riski joutua sairaalahoitoon

Valtioneuvoston linna. Sami Kuusivirta

 STT , Tommi Salo, Justus Vento

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa tänään Modernan koronarokotteen käytöstä nuorilla. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Modernan rokotetta ei pitäisi jatkossa antaa Suomessa alle 30-vuotiaille miehille tai pojille varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa on havaittu, että alle 30-vuotiailla miehillä Modernan koronarokote on lisännyt hieman riskiä saada sydänlihaksen tai sydänpussin tulehdus etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen.

Eilen kerrottiin, että Ruotsissa Modernan koronarokotteiden käyttö keskeytetään vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä ja Tanskassa alle 18-vuotiailla.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n mukaan sairaalahoidon kuormitus koronapotilaiden vuoksi on kasvussa useissa sairaanhoitopiireissä. Rokottamattomilla 50−79-vuotiailla on ollut 18-kertainen riski joutua sairaalahoitoon verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

Syyskuun aikana sairaalahoitoon joutuneista 74 prosenttia on ollut rokottamattomia.

STM ja THL kertoivat torstaiaamun tiedotustilaisuudessa, että nykyisen arvion mukaan 80 prosentin koronarokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu. Monet ensimmäisen rokotteen saaneet eivät ole siirtäneet toisen rokotteen saamista aikaisempaan ajankohtaan, vaikka se olisi mahdollista.

STM:n ja THL:n mukaan uusien koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt Suomessa huolestuttavaan kasvuun ja painottuu rokottamattomaan väestöön. Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana uusia tartuntoja ilmaantui 123 sataatuhatta asukasta kohden, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana, jolloin tartuntoja ilmaantui 107 sataatuhatta asukasta kohden.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät torstaina 7. lokakuuta kello 10.00 tilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsauksessa ovat mukana johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio ja johtaja Mika Salminen THL:stä.

Lisäksi kysymyksiin vastaamassa on osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut