Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Rokotevastaisten joutuminen sairaalahoitoon maksatetaan ravintolayrittäjillä" – MaRan mukaan hallitus pitää ravintoloita ja työntekijöitä panttivankeinaan

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvostelee suorasanaisesti valtioneuvoston päätöksiä.

MaRa on suivaantunut siitä, että valtioneuvosto päätti siirtää Päijät-Hämeessä olevat ravintolat ankarien leviämisvaiheen rajoitusten piiriin.

MaRan mukaan päätös merkitsee alueen ravintoloille erittäin merkittävää toimintaedellytysten heikkenemistä ja työntekijöiden ahdingon syventämistä.

– Valtioneuvoston päätös on kohtuuton päijäthämäläisille jäsenyrityksillemme ja niiden työntekijöille. Muu yhteiskunta on auki, mutta valtioneuvosto syventää päätöksellään alueen yrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä ahdinkoa. Valtioneuvosto maksattaa heillä kovaa hintaa rokotusjärjestelmän hitaudesta ja rokotevastaisten henkilöiden joutumisesta sairaalahoitoon, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

MaRa on pahoillaan myös siitä, että valtioneuvosto ei siirtänyt pääkaupunkiseudulla toimivia ravintoloita pois leviämisvaiheen rajoituksista, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisen koronainfon mukaan ravintoloiden osuus kaikista koronatartunnoista on laskemistavasta riippuen 1,8 tai 5,4 prosenttia.

– Näin alhaiset tartuntaluvut eivät mitenkään oikeuta nykyisenkaltaisia leviämisvaiheen ravintolarajoituksia pääkaupunkiseudulla. Muu yhteiskunta on kokonaan auki, mutta valtioneuvosto pitää pääkaupunkiseudun ravintoloita ja työntekijöitä panttivankeinaan ankarilla leviämisvaiheen rajoituksilla, Lappi huomauttaa.

– Valtioneuvoston on tartuntatautilain mukaan viipymättä kumottava ravintolarajoitukset, kun ne eivät ole välttämättömiä. Alan yrittäjät pitävät valtioneuvoston toimintaa erittäin epäoikeudenmukaisena, hän jatkaa.

Lappi ei hyväksy tilannetta, jossa rokotevastaisten henkilöiden toiminnan takia ravintolarajoitukset jatkuisivat Päijät-Hämeessä tai muualla Suomessa sen jälkeen, kun kaikilla yli 12-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

– Ravintoloissa juhlivat yli 18-vuotiaat. THL:n koronainfon mukaan 76,7 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut kaksi rokotetta ja vielä useampi olisi voinut halutessaan saada ne. Siten ravintoloissa tartunnan saaneet ovat valtaosaltaan sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole oman valintansa takia ottaneet rokotetta, Lappi huomauttaa.

MaRa aikoo tehdä valtioneuvoston päätöksestä kantelun oikeuskanslerille.

– Ainoa oikeussuojakeino, joka meillä on päijäthämäläisten ja pääkaupunkiseudun jäsenyritystemme puolesta, on tehdä kantelu valtioneuvoston päätöksestä oikeuskanslerille. Näin oikeuskansleri joutuu ottamaan kantaa tosiasioihin, jotka eivät puolla ravintolarajoitusten kiristämistä Päijät-Hämeessä ja niiden säilyttämistä ankarina pääkaupunkiseudulla. Tämä on laiha lohtu ottaen huomioon, millaisia vahinkoja ankarien rajoitusten jatkuminen aiheuttaa jäsenyrityksillemme, Lappi toteaa.