Ministeriöt selvittävät, voiko Netflixin ja HBO:n kaltaiset suoratoistopalvelut pakottaa investoimaan suomalaisiin tuotantoihin

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön yhteinen työryhmä selvittää mahdollisuuksia laajentaa audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa, ministeriöt kertovat tiedotteessaan.

Ministeriöiden asettaman työryhmän tehtävänä on selvittää EU:n audiovisuaalisen mediapalveludirektiivin (AVMS) mediapalveluiden investointivelvollisuuteen liittyvät toteuttamismallit ja niiden vaikutukset.

Käytännössä tämä tarkoittaisi EU-direktiiviin perustuvaa mahdollisuutta vaatia suoratoistopalveluilta, kuten Netflixiltä ja HBO :lta, investointeja suomalaisiin tuotantoihin.

Suoratoistopalveluilta perittävät rahoitusosuudet voidaan direktiivin artiklan 13.2 mukaan toteuttaa sisällöntuotantoon ja oikeuksien hankintaan tehtävinä suorina sijoituksina tai kansallisiin rahastoihin maksettavina osuuksina.

Velvoite on käytössä yhdeksässä maassa

– Kotimaisilla sisällöillä on tärkeä rooli suomalaisille. Niiden kilpailukyvystä täytyy pitää huolta. Onkin hyvä, että työryhmä selvittää EU-lainsäädännön mahdollistamien velvoitteiden vaikutukset nyt tarkasti, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo tiedotteessa.

Direktiivin mahdollistaman sääntelyn kautta tuleva lisärahoitus olisi ministeriöiden arvion mukaan 6–20 miljoonaa euroa vuosittain.

Ministeriöiden mukaan useat Euroopan maat suunnittelevat AVMS:n mahdollistaman investointivelvollisuuden käyttöönottoa. Eurooppalaisten valtiollisten elokuvaorganisaatioiden kattojärjestön EFAD:n mukaan se on jo käytössä Kroatiassa, Tshekissä, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa, Sloveniassa, Italiassa ja Belgiassa.

– Pidän tärkeänä, että selvitämme kaikki keinot, joiden avulla voimme vahvistaa Suomen luovien alojen toimijoiden kilpailukykyä. Tavoitteena on vauhdittaa koko audiovisuaalisen sektorimme asemaa kansainvälisessä kilpailussa, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.

Ministeriöiden työryhmä antaa selvityksensä elokuun 2022 loppuun mennessä.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut