Euroopan komission puheenjohtaja lupaa puolustaa EU-oikeutta Puolassa – pääministeri Morawiecki kertoo Puolan haluavan pysyä EU:ssa

Pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo Puolan haluavan jäädä Euroopan Unioniin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan unioni tulee käyttämään kaikkia ​​valtuuksiaan varmistaakseen, että EU-oikeus pysyy Puolan kansallisen oikeuden yläpuolella, linjaa lausunnossaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyen sanoo olevansa erittäin huolestunut Puolan kehityksestä. Hän on kehottanut komissiota analysoimaan Puolan perustuslakituomioistuimen päätöstä perusteellisesti ja nopeasti.

EU:n tavoitteena on von der Leyenin mukaan varmistaa, että Puolan kansalaisten oikeuksia suojellaan ja että Puolan kansalaiset saavat nauttia EU- jäsenyyden tarjoamista eduista muiden unionin kansalaisten tavoin.

– EU:n kansalaiset ja Puolassa liiketoimintaa harjoittavat yritykset tarvitsevat myös varmuuden siitä, että EU:n sääntöjä noudatetaan täysimääräisesti Puolassa.

Puolan perustuslakituomioistuin: Osa EU:n lainsäädännöstä vastoin maan perustuslakia

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi eilen, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. Päätös on viimeisin käänne Puolan ja EU:n välisessä kiistassa maan valtapuolueen PiSin säätämistä laeista, jotka uhkaavat unionin mukaan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Ensisijaisuusperiaatteen mukaisesti EU-oikeus on kansallisen oikeuden yläpuolella. Jäsenvaltiot eivät voi panna täytäntöön kansallisia sääntöjä, jotka olisivat unionin oikeuden vastaisia.

Asiantuntijoiden mukaan tuomioistuimen linjaus voisi jopa johtaa Puolan eroon EU:sta eli "Polexitiin".

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on sanonut Puolan haluavan jäädä EU:hun.

– Puolan paikka on ja tulee olemaan eurooppalaisessa kansakuntien perheessä, hän kirjoitti Facebook-postauksessaan.

Tuomioistuimen päätöstä kritisoitu

Perustuslakituomioistuimen linjaus on herättänyt kovaa kritiikkiä EU:ssa.

Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune kritisoi Puolan tuomioistuimen päätöstä tänään BFM TV -kanavan haastattelussa.

– Tämä on hyökkäys EU:ta vastaan, Beaune sanoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Puolan on pantava täytäntöön EU:n lainsäädäntö kokonaan.

– Jos maa päättää poliittisesti liittyä EU:hun, sen on varmistettava, että sovitut säännöt pannaan täysimääräisesti täytäntöön, Maas sanoi saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa.

Puola voi joutua maksamaan päätöksestä

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on kertonut unionin käyttävän kaikkia keinoja vaaliakseen EU-lainsäädännön noudattamista. EU-oikeuden tulkinnasta vastaa viime kädessä Euroopan unionin tuomioistuin.

Jo ennen torstaista linjausta EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti, että Puolan päätöksellä kieltäytyä noudattamasta EU:n säännöksiä voi olla vaikutuksia EU:n Puolalle maksamiin elvytysrahoihin, jotka on tarkoitettu koronapandemiasta selviämiseen.

Euroopan komissio on aiemmin pyytänyt Euroopan unionin tuomioistuinta (ECJ) asettamaan Puolalle päivittäisen sakon siihen asti, kunnes maa peruuttaa EU:n arvostelemat muutokset oikeusjärjestelmäänsä.

Puola liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004. Maa on hyötynyt paljon muun muassa EU:n sille maksamista tukirahoista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut