Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivostoiminnalle rajoituksia vaativa kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan

Kansalaisaloite malminetsinnältä ja kaivostoiminnalta kokonaan kiellettyjen alueiden perustamiseksi on etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Kaivostoiminnalle rajat -lakialoite on kerännyt kansalaisaloite.fi-palvelun mukaan yli 50 000 kannatusilmoitusta.

Toukokuun lopussa laaditun kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, että ainutlaatuisia vesistöjä tai muita arvokkaita luonto- ja kulttuurialueita suojataan kaivostoiminnalta.

Aloite tähtää luonnonsuojelu- ja muun lainsäädännön tarkistamiseen ja muuttamiseen niin, että kaivostoiminnalta ja malminetsinnältä kielletyiksi alueiksi määritellään erityisen arvokkaiden luontotyyppien ja ekosysteemien alueita ja verkostoja sekä EU:n ainoan alkuperäiskansan saamelaisten kotiseutualue.

Aloitteen mukaan uusiin, kokonaan kiellettyihin alueisiin tulisi lukea esimerkiksi kaikki Suomen Natura 2000 -alueet, Suomen merialueet ja merenranta-alueet sekä erämaa-alueet ja kansallispuistot.

– Uudet alueet määritetään jo olemassa olevien luonnonsuojelualueiden rinnalle. Kaivostoiminnan ja malminetsinnän tulee olla kiellettyä näillä alueilla ja niiden välittömässä vaikutuspiirissä, kuten vesistöjen valuma-alueilla, aloite linjaa.

Suomessa on aloitteen mukaan 31 kaivannaisaluetta, joihin liittyy riskejä.

– Osa niistä aiheuttaa jo nyt vakavaa haittaa ympäristölle, osa voi tulevaisuudessa uhata ihmisten terveyttä ja pilata pysyvästi luontoa, aloitteessa kirjoitetaan.

Aloitteen mukaan uusia kaivoksia perustetaan lisää, koska kaivosmineraalien louhinta on näennäisesti halvempaa kuin materiaalien kierrättäminen.

– Samaan aikaan kaivostoiminnan pysyviä haitallisia ympäristövaikutuksia säädellään puutteellisesti.

Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitteen on pannut vireille Saimaa ilman kaivoksia -yhdistys.