Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi kolmesta aikuisesta G20-maissa pitää ilmastonmuutosta hätätilana – kyselyn mukaan alaikäiset vielä huolestuneempia

Kaksi kolmesta aikuisesta rikkaissa G20-maissa pitää ilmastonmuutosta maailmanlaajuisena hätätilana, kertoo YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja Oxfordin yliopiston tekemä mielipidetiedustelu. Sen mukaan alaikäisistä vielä suurempi osa on huolestunut ilmastonmuutoksesta.

Erityisesti Australiassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa alle 18-vuotiaat olivat selvästi aikuisia huolestuneempia ilmastonmuutoksesta.

Kyselyn mukaan G20-maissa sekä aikuiset että alaikäiset kannattavat laajasti siirtymää vähäpäästöisempään talouteen. Aikuiset kuitenkin kannattivat enemmän esimerkiksi keinoja, joissa yhtiöiden pitää maksaa tuottamistaan päästöistä.

Nuoret sen sijaan suosivat aikuisia enemmän siirtymistä uusiutuvaan energiaan, sähköautojen ja polkupyörien käyttöä sekä saastuttavien polttoaineiden vähentämistä.

Aikuiset puolestaan kannattivat nuoria enemmän energiajätteen vähentämistä ja puhtaamman energian käyttöä tavaraliikenteessä.

Kyselyyn vastasi 18 G20-maassa yhteensä 689 000 ihmistä, joista runsaat 300 000 oli alle 18-vuotiaita. Kiina ei ollut mukana kyselyssä, minkä lisäksi G20-maihin kuuluvassa EU:ssa kokonaisuutena ei toteutettu kyselyä, vaikka se tehtiinkin G20:een kuuluvissa EU-maissa.

Kysely tehtiin viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden kesäkuun välillä.

G20-maat tuottavat kolme neljäsosaa maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Niiden ripeät toimet ovat välttämättömiä, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen alle 1,5 asteeseen.