Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Saara" pyörsi jälleen puheensa Vuosaaren palkkamurhajutussa – sanoo, että hänet oli aivopesty todistamaan Aarniolle edullisesti käräjäoikeudessa

Jari Aarnion läheisesti tuntenut "Saara" perui torstaina Helsingin hovioikeudessa viime vuonna käräjäoikeudelle antamansa, Aarnion kannalta edullisen todistuksensa. Nyt Saara sanoikin taas muun muassa, että Aarniolla olisi ollut avaimet murha-asuntoon ja että Aarnio olisi käskenyt häntä häätämään murhasta myöhemmin tuomitun miehen asunnosta.

Ruotsalaisturkkilainen ammattirikollinen Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa asunnossa, jossa Saara oli päävuokralainen, mutta ei asunut tapahtuma-aikaan. Murhasta on aiemmassa oikeudenkäynnissä tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä.

Tapahtuma-aikaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä työskennelleen Aarnion ei syytetä osallistuneen uhrin surmaamiseen. Käräjäoikeus tuomitsi hänet murhasta, koska hän ei oikeuden mukaan pyrkinyt estämään murhahanketta, vaikka poliisina tiesi siitä etukäteen ja olisi vastuuasemansa perusteella ollut sen velvollinen estämään.

Aarnio vaatii hovissa murhasyytteensä hylkäämistä.

"Väittivät Aarnion joutuneen KRP:n ajojahdin uhriksi"

Saaran kertomus tapahtumista on muuttunut useita kertoja poliisin tutkinnan ja oikeusprosessin aikana. Poliisin alkuperäisessä esitutkinnassa Saara aikoinaan sanoi muun muassa, että Aarniolla oli asunnon avaimet ja että idea asunnon jälleenvuokraamiseen Aarnion kanssasyytetylle, ex-jengipomo Keijo Vilhuselle tuli Aarniolta.

Käräjäoikeudessa Saara yllättäen perui kaikki kohdat, joiden mukaan Aarnio olisi liittynyt tapahtumiin ja sanoi, että hänen puheitaan oli "väännelty" esitutkinnassa. Naisen mukaan syyttäjä ja poliisi olivat aiemmissa kuulusteluissa ohjanneet häntä vastaamaan tietyllä tavalla.

Torstaisessa hovioikeuden istunnossa Saara sanoikin, että ennen käräjäoikeuden istuntoa hänet oli "aivopesty" puhumaan Aarniolle edullisella tavalla. Saaran mukaan häntä painostivat eräs toimittaja sekä oikeudenkäyntiavustaja. Heitä on määrä kuulla hovioikeudessa ensi viikolla.

Saaran mukaan toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja kertoivat hänelle, että keskusrikospoliisi (KRP) on lavastanut Aarnion syylliseksi.

– (He sanoivat,) että periaatteessa mitkään jutut eivät pidä paikkaansa, Aarnion huumejutut ja muut. Että Aarnio on KRP:n ajojahdin uhri, Saara sanoi hovioikeudessa.

Saaran mukaan oikeudenkäyntiavustaja lupasi myös, että voisi auttaa Saaraa hänen omissa ongelmissaan KRP:n kanssa, mutta että vastineeksi hänen pitäisi muuttaa kertomustaan oikeudessa.

Aarnion puolustus kysyi, miten naisen todistukseen voi luottaa, kun hän on muuttanut kertomustaan niin monta kertaa. Saara toisti tulleensa aiemmin aivopestyksi ja vakuutti puhuvansa nyt totta.

Murha tapahtui Saaran asunnossa baari-illan jälkeen

Sen jälkeen kun Saara oli vuokrannut asuntonsa Vilhuselle, tämä antoi sen edelleen Jani Leinoselle. Leinonen tuomittiin kolmen muun syytetyn kanssa palkkamurhasta ensimmäisessä veriteosta järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Oikeus katsoi, että Leinonen, uhrin lapsuudenystävä Janne Raninen sekä pitkän linjan rikollinen Raimo Andersson murhasivat Ünsalin baari-illan jatkoilla Saaran asunnossa. Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona.

Uhrin ruumista ei ole tänä päivänäkään löytynyt. Tapauksen tutkinta aloitettiin uudelleen vuonna 2015, kun Leinonen otti yhteyttä poliisiin ja sanoi, että Vilhunen liittyi veritekoon.

Vilhusen mukaan murhasta aiemmin tuomitut tekivät hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä. Hän sanoo yrittäneensä estää henkirikoksen kertomalla siitä Aarniolle. Käräjäoikeudessa Vilhusen murhasyyte kaatui, hovioikeudessa syyttäjät vaativat hänelle edelleen elinkautista tuomiota.

Aarnio kiistää, että olisi saanut Vilhuselta etukäteen tietoa henkirikoksesta. Aarnion mukaan asiasta oli liikkeellä korkeintaan "yleistä huhun tasoista tietoa".

Aarnio ja Vilhunen on aiemmin tuomittu rikoskumppaneina kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin niin kutsutussa huumetynnyrijutussa, jossa Suomeen tuotiin satoja kiloja hasista.

Taustalla Arlandan arvokuljetusryöstö vuonna 2002

Palkkamurhan motiivi liittyi Arlandan arvokuljetusryöstöön. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät vuonna 2002 Tukholman lentokentälle, kun arvokuljetuksen säkkejä oltiin siirtämässä SAS :n koneesta vartiointiliikkeen pakettiautoon.

Ryöstäjät saivat säkit haltuunsa uhkaamalla vartijoita automaattiaseella. 44 miljoonan kruunun arvoinen ryöstösaalis katosi jäljettömiin.

Leopoldo Gonzalez Carmona tunnusti vuonna 2017 ruotsalaisen ETC-lehden haastattelussa olleensa Arlandan ryöstön suunnittelija. Rikos on jo vanhentunut.

Volkan Ünsalin isä on kertonut Ünsalin vieneen yli kaksi miljoonaa kruunua Carmonan kätkemästä ryöstösaaliista ja häipyneen Turkkiin. Ünsal myös kertoi ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan, josta hän irrottautui ennen murhaa.