Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kittilän virkarikosjutussa myönnetty rajoitettu valituslupa syyttäjille, kertoo KKO

Syyttäjille on myönnetty rajoitettu valituslupa Kittilän virkarikosjutussa, kertoo korkein oikeus (KKO). Valituslupa koskee Kittilän kunnan luottamushenkilöitä koskevaa virkarikosasiaa.

KKO:n mukaan valituslupa on myönnetty rajoitettuna koskemaan sitä, olivatko kunnan luottamushenkilöt rikkoneet virkavelvollisuutensa hankkiakseen hyötyä kuntakonserniin kuuluvan hissiyhtiön entiselle toimitusjohtajalle.

Syyttäjät ovat vaatineet kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille rangaistusta ensisijaisesti virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Perusteena oli, että kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet olivat päättäneet peruuttaa kunnan nimissä tehdyn tutkintapyynnön hissiyhtiön entisestä toimitusjohtajasta. He olivat myös ilmoittaneet kunnan edustajille omistajaohjauksena kunnan kannaksi, että entinen toimitusjohtaja nauttii edelleen kunnan luottamusta ja että hänet on kutsuttava takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi. Syyttäjien mukaan luottamushenkilöt olivat näin rikkoneet virkavelvollisuutensa, kertoo KKO.

Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus hylkäsivät syytteet.

KKO hylkäsi syyttäjien valituslupahakemuksen siltä osin, kuin asiassa oli kyse muun muassa kunnan luottamushenkilöiden päätöksenteosta ja sen valmistelusta muissa asioissa.

Asianomistajana olleelle entiselle kunnanjohtajalle KKO ei myöntänyt valituslupaa.

Hovi- ja käräjäoikeuden mukaan kuntapäättäjät eivät syyllistyneet virkarikoksiin

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi syytteet Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjutussa keväällä. Syytteissä oli kyse muun muassa Kittilän entiselle kunnanjohtajalle vuonna 2014 annetuista potkuista. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet jutussa toissa vuoden kesällä.

Syytteet koskivat tapahtumia, joista Kittilän monipolvinen ja useaan kertaan tuomioistuimissa käsitelty kuntakriisi sai alkunsa. Kittilän silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuoden 2013 lopulla tutkintapyynnön kunnan enemmistöomisteisen Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta, koska tämä vuoti hissivalmistajalle toisen tarjouskilpailuun osallistuneen valmistajan luottamuksellista tarjoustietoa.

Vuonna 2014 kuntapäättäjät peruivat Mäkelän tutkintapyynnön ja kunnanvaltuusto irtisanoi hänet luottamuspulaan vedoten. Korkein hallinto-oikeus totesi potkut laittomiksi kesällä 2016.

Rovaniemen hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, etteivät kuntapäättäjät syyllistyneet virkarikoksiin peruuttaessaan Mäkelän tekemän tutkintapyynnön.

Oikeus myös katsoi, ettei Mäkelän kohtelu ollut rikollista. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.