Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnairin kone liukui vaikeassa kelissä ulos kiitotieltä – Otkes: Kenttäalueen turvallisuus varmistettava myös poikkeusoloissa

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) vaatii, että lentokenttäalueen turvallisuus on varmistettava myös poikkeusoloissa. Finnairin Tokioon lähdössä ollut rahtikone liukui rullaustieltä osin ulos liukkauden vuoksi 21. helmikuuta tänä vuonna Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lentokentän kunnossapitohenkilöstöä oli vähennetty koronapandemian vuoksi puoleen vuoden 2020 lopulla, koska lentoliikenne oli vähentynyt.

Otkes antoi vaaratilanteen vuoksi kolme turvallisuussuositusta. Yksi niistä kohdistuu lentokenttiä hallinnoivalle Finavialle , jota kehotetaan kehittämään selkeät päätöksentekokriteerit lentoasemien kenttäalueiden tai niiden osien sulkemiseen keliolosuhteiden vuoksi.

– Lentoaseman pitäjän tulee voida varmistaa kenttäalueen turvallisuus lentoliikenteelle tilanteessa kuin tilanteessa. Jos tätä ei voida tehdä, kenttäalueen osia täytyy tarvittaessa sulkea. Kynnys sulkemiselle on nyt liian korkea puutteellisen päätöksentekomenettelyn vuoksi. Vastuuta turvalliselle toiminnalle vaikeissa keliolosuhteissa ei voi jättää vain miehistön suoriutumisen varaan, tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta sanoo tiedotteessa.

Lennonrekisteröintilaitteita ei varmistettu asianmukaisesti vaaratilanteen jälkeen

Tutkinnassa ilmeni myös, ettei lennonrekisteröintilaitteita ollut vaaratilanteen jälkeen varmistettu asianmukaisesti, sillä vaaratilanteen vakavuutta ei oivallettu. Lisäksi lentokoneen miehistölle ei ollut käytännön ohjeita ohjaamon äänitallentimen varmistamiseen.

Siksi Otkes antoi kaksi suositusta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, jota kehotetaan kehittämään ilmailuorganisaatioiden toimintakentän valvontaa nopeiden ja merkittävien muutosten varalta sekä tukemaan organisaatioiden valvontaa. Sen lisäksi Traficomin on varmistettava, että lentoyhtiöiden toimintaohjeistuksiin sisältyy myös lennonrekisteröintilaitteiden varmistaminen.