Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentokonekauppa elpyy koronan jäljiltä – Boeing sai kaupattua uudistetun 737 Max -koneensa Intiaan

Amerikkalainen lentokonejätti Boeing on tehnyt ensimmäisen suuren kauppansa Dubain lentonäyttelyssä myytyään 72 uudistettua 737 Max -konettaan intialaiselle lentoyhtiölle. Koneet osti vastikään perustettu halpalentoyhtiö Akasa Air ja kaupan listahinta oli lähes yhdeksän miljardia dollaria (vajaat kahdeksan miljardia euroa)

Boeing sai kaupan myötä kurottua kiinni eurooppalaisen kilpailijansa Airbusin etumatkaa. Airbus kertoi edellisenä päivänä myyneensä 255 kapearunkoista A321-konetta yli 33 miljardin dollarin (29 miljardin euron) listahintaan.

Boeing on ollut vaikeuksissa 737 Max -koneen kanssa sen jälkeen, kun malli joutui kahteen tuhoisaan turmaan Etiopiassa ja Indonesiassa, joissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Konemallia on sittemmin uudistettu, ja se on 20 kuukauden tauon jälkeen saanut luvan palata liikenteeseen Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Tuiki tärkeä lentolupa Kiinan ilmatilassa puuttuu kuitenkin yhä.

Kahden lentokonejätin välisessä kilpailussa Airbus on viime aikoina vienyt pidemmän korren ja Boeing on jatkanut kompurointiaan. Eurooppalaisyhtiö on tänä vuonna palannut voitolle ja toimittanut 460 uutta konetta, kun taas Boeing on jäänyt tappiolliseksi ja saanut kaupaksi vain 268 konetta.

Boeingilla on varastossa lähes 370 myymätöntä 737 Max -konetta ja toimitusjohtaja David Calhounin mukaan niiden myymisen arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Tulevan tuotannon määrät riippuvat Calhounin mukaan siitä, saako konemalli lentoluvan myös Kiinassa.