Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjä tyhjensi siirtolaisten leirin, ihmiset siirrettiin logistiikkakeskukseen

Noin 2 000 Valko-Venäjän ja Puolan rajalla leiriä pitänyttä ihmistä vietti yönsä logistiikkakeskuksessa sen jälkeen, kun rajavartijat tyhjensivät leirin, Valko-Venäjän uutistoimisto Belta kertoo.

Siirto tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Puola syytti Valko-Venäjän joukkojen vahingoittaneen rajalla kulkevaa piikkilanka-aitaa.

Myös CNN ja BBC kertovat, että Valko-Venäjän rajavartijat ovat siirtäneet kaikki jäljellä olevat ihmiset Bruzgin rajanylityspaikalta. Runsaat tuhat ihmistä oli siirtynyt keskukseen jo aiemmin tällä viikolla. Rajavartijoiden mukaan suurin osa ihmisistä lähti jäätävän kylmistä olosuhteista vapaaehtoisesti ja he ovat saaneet keskuksessa lämmintä ruokaa ja tarvikkeita.

Vaikka keskus tarjoaakin kylmistä ja ankarista elinoloista kärsineille turvaa lyhyellä aikavälillä, monet pelkäävät nyt, että keskus on ensimmäinen askel heidän karkotusprosessissaan.

Puola pidättänyt rajan ylittäneitä

Puolan puolella rajaa rajavartijat ovat pidättäneet 45 ihmistä, jotka yrittivät ylittää rajan Valko-Venäjältä torstain ja perjantain välisenä yönä. Noin 500 ihmisen ryhmä yritti rikkoa rajaa torstai-iltana, rajavartioston tiedottaja kertoi AFP:lle.

– Ihmiset heittivät kiviä ja joku heitti myös kyynelkaasua puolalaisia ​​virkamiehiä kohti. Valko-Venäjä toimittaa siirtolaisille kyynelkaasua, on selvää, etteivät he tuoneet sitä lähtömaistaan, tiedottaja kertoi.

Neljä puolalaista sotilasta sai vammoja, jotka eivät vaatineet sairaalahoitoa. Rajavartijat kirjasivat torstaina kaiken kaikkiaan 255 ylitysyritystä.

Paluulentoja lähtenyt Irakiin

Tilapäisen siirtolaisleirin tyhjennyksen myötä satoja irakilaisia, jotka eivät olleet päässeet Puolaan, on lennätetty kotiin. Torstaina Irakin hallitus alkoi palauttaa kansalaisia, jotka halusivat poistua.

Yli 400 Valko-Venäjän rajalta pääkaupunkiin Minskiin siirrettyä irakilaista evakuoitiin Iraqi Airwaysilla torstaina, Irakin liikenneministeriö kertoi lausunnossaan.

Valko-Venäjällä arvioidaan olevan tuhansia enimmäkseen Lähi-idästä kotoisin olevia ihmisiä, jotka toivovat pääsevänsä rajan yli EU:n puolelle. Puolan arvion mukaan siirtolaisia on Valko-Venäjällä kaikkiaan yli 10 000. Valko-Venäjä puhuu 7 000 pakolaisesta, joista 2 000 olisi rajalla.

Ukraina valmis turvautumaan aseisiin

Ukraina varoitti perjantaina Valko-Venäjältä EU:hun pyrkiviä ihmisiä olemaan ylittämättä rajaa sen alueelle. Sekä Valko-Venäjän että Puolan rajanaapurina oleva Ukraina pelkää, että EU:hun pyrkivät ihmiset saattavat yrittää päästä sen alueelle naapurimaihin päästäkseen.

Ukraina on ilmoittanut lähettävänsä tuhansia rajavartijoita ja turvahenkilöstöä Valko-Venäjän rajalleen varautuakseen mahdolliseen kriisiin. Ukrainaan yrittävät uhataan pakottaa takaisin kaikin tarvittavin keinoin, mukaan lukien ampuma-aseita käyttäen.