Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa korkeimmalle tasolle 30 vuoteen, uusia työttömiä vähiten puoleen vuosisataan

Inflaation kiihtyminen jatkui Yhdysvalloissa lokakuussa. Maan kauppaministeriön mukaan hinnat nousivat viime vuoden lokakuusta viisi prosenttia, mikä on korkein taso sitten vuoden 1990 marraskuun.

Syyskuussa inflaatio oli 4,4 prosenttia.

Keskiviikkona kerrottiin myös parantuneesta työllisyystilanteesta. Työministeriön mukaan viime viikolla uusia työttömyyskorvaushakemuksia tehtiin 199 000, mikä on vähiten sitten vuoden 1969.

Työllisyyslukemat ovat olleet vahvassa kasvussa jo usean kuukauden ajan. Monilla aloilla kärsitään työvoimapulasta.

Vaikka inflaatio rasittaa monia yhdysvaltalaisia kotitalouksia, ovat käytettävissä olevat tulot kasvaneet. Yhdysvaltalaisten tulot kasvoivat lokakuussa 0,5 prosenttia ja kulutus 1,3 prosenttia edelliskuusta, mikä ylitti ennakko-odotukset.

Hintoja on vetänyt nousuun etenkin energia, joka on kallistunut 30,2 prosenttia lokakuusta 2020. Ruuan hinta on noussut 4,8 prosenttia.

Wall Streetin keskeiset indeksit avautuivat keskiviikkona lievään laskuun. Sijoittajat otaksuvat, että kiihtyvä inflaatio ja parantunut työllisyys saavat Yhdysvaltain keskuspankin kiristämään korkopolitiikkaansa.