Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio kehottaa euromaita maltilliseen elvytykseen, mutta myös tarkkailemaan taloustilanteen kehitystä

Euroopan komissio on tyytyväinen Suomen ensi vuoden budjettiesitykseen. Komissio julkisti keskiviikkona arvionsa euromaiden ensi vuoden alustavista talousarvioista. Arviot ovat osa EU:n talouspoliittista koordinaatiota.

Komissio panee merkille arviossaan, että Suomi jatkaa suositusten mukaisesti elvyttävää finanssipolitiikkaa ja käyttää EU:n elpymisvälinettä investointien rahoittamiseen.

Komissio kehottaa Suomea ja muitakin jäsenmaita tarkkailemaan talouden elpymisen puhtia ja säännöllisesti tarkastelemaan tukitoimien sopivuutta. Olosuhteiden muuttuessa maiden tulisi tarvittaessa olla valmiita muuttamaan linjaansa.

Aiemmin tässä kuussa komissio ennakoi talousennusteessaan, että euroalueen talous kasvaa aiemmin ennustettua vauhdikkaammin. Komissio odottaa euroalueelle tälle vuodelle 5 prosentin talouskasvua.

Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis muistutti uutistoimisto AFP:n mukaan, että EU:ssa ei olla vielä selvillä vesillä, vaan epävarmuus vaivaa taloutta edelleen.

Epävarmuutta luovat yhä jatkuva koronapandemia, hintojen nousu sekä toimitusketjujen pullonkaulat.

Varoitus Italialle

Komissio kehotti euromaita maltilliseen elvytykseen. Sen mukaan jäsenmaista suurimman osan tulisi jatkaa investointeja talouden toipumisen tukemiseksi, mutta antoi samalla varoituksen Italialle.

Komission mukaan Italian tulisi hillitä velkaantumistaan, sillä maalla on jo nykyisellään suuri velkataakka. Suosituksessaan komissio ei antanut tarkkoja lukuja, kuinka paljon Italian tulisi suitsia velkaantumistaan, eikä suositus ole maan hallitusta sitova.

Myös esimerkiksi Latviaa ja Liettuaa kehotetaan suitsimaan vauhdikkaasti kasvavia julkisia menoja, mutta maakaksikon velkataakka ei ole ennestään yhtä raskas kuin Italialla.

AFP kertoo talouskomissaari Paolo Gentilonin huomauttaneen, että julkisen velan vähentäminen ja kasvun tukeminen eivät välttämättä ole toisensa pois sulkevia asioita.