Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan pörssit sukelsivat – kauhu uudesta virusmuunnoksesta iski osakkeisiin myös Helsingissä

Euroopassa arvopaperimarkkinat syöksyivät perjantaina, kun pelot uudesta koronavirusmuunnoksesta iskivät osakkeisiin. Myös New Yorkin pörssit avautuivat reippaaseen laskuun.

Euroopan suurimpien pörssien pääindeksit romahtivat 3,5–5 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan uusi virusmuunnos saattaa olla deltamuunnostakin herkemmin tarttuva ja rokotteille vastustuskykyisempi.

Euroopassa ensimmäinen eteläisestä Afrikasta lähtenyt virusmuunnos tavattiin jo heti kättelyssä Belgiassa. Muunnoksen raportoitiin levinneen myös Hongkongiin saakka.

Markkinakommenttien mukaan uusi virusmuunnos saattaa iskeä voimakkaasti maailmantalouteen, jos yhteiskuntia aletaan taas pistää kiinni ja käynnissä oleva elpyminen päättyy. Toisaalta markkinoita myös rauhoiteltiin, sillä eräiden kommenttien mukaan kyseessä on vain yksi muunnos muiden joukossa, ja niiden käsittelyyn on jo totuttu.

Lääkeyhtiöistä ainakin Biontech ja Pfizer kertoivat aloittavansa tutkimukset rokotteiden tehosta uutta muunnosta vastaan. Lääkeyhtiöiden osakkeet saattavat saadakin vauhtia yleisen surkeuden keskellä.

Eniten kärsivät perjantaina matkailuun liittyvät alat kuten lentoyhtiöt ja hotelliketjut. Myös energiayhtiöiden osakkeet putosivat reippaasti.

Pelot maailmantalouden joutumisesta uuteen kurimukseen syöksivät raakaöljyn hinnan laskuun. Brent-viitelaadun hinta sukelsi yli 10 prosenttia.

Helsingin pörssi putosi 3,5 prosenttia

Pelkojen levitessä yleiseurooppalainen Stoxx Europe 600 -indeksi rojahti perjantaina 3,7 prosenttia, Frankfurtin pörssin Dax-indeksi yli 4 prosenttia, Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi runsaat 3,5 prosenttia ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi vajaat 5 prosenttia.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi sukelsi muiden mukana 3,5 prosenttia.

New Yorkissa pörssipäivä oli normaalia lyhyempi kiitospäivän vuoksi. New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi oli alkuillasta Suomen aikaa noin 2,7 prosentin laskussa, mutta Nasdaq-pörssi oli selvinnyt vajaan 2 prosentin pudotuksella.