Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat lokakuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta – eniten kasvua Helsingissä

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat lokakuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Hinnat nousivat kaikissa suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Itä-Suomea sekä pääkaupunkiseudun kehyskuntia lukuun ottamatta.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Helsingissä kasvua oli 6,9 prosenttia ja Tampereella 4,9 prosenttia. Myös Espoon ja Kauniaisten, Turun sekä Oulun hinnat nousivat yli neljä prosenttia viime vuoden lokakuusta.

Lokakuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin vajaat kaksi prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat eniten Etelä- ja Pohjois-Suomessa, kummassakin 4,2 prosenttia. Itä-Suomessa hinnat laskivat 1,9 prosenttia ja pääkaupunkiseudun kehyskunnissa 0,9 prosenttia.

Pidemmällä aikajaksolla Itä-Suomi erottuu Suomessa alueena, jossa hinnat ovat olleet vuosien ajan laskussa.

Vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa lähes kuudenneksen ja pysyneet liki ennallaan Pohjois-Suomessa sekä Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa hinnat ovat sen sijaan laskeneet viidenneksen.

Asuntokaupan arvo kasvoi alkuvuonna

Tilastokeskuksen ennakkotiedot alkuvuonna tehdyistä asuntokaupoista ovat tarkentuneet. Tietojen valossa asuntokauppa on vilkastunut kevään 2020 koronasulkujen aiheuttamasta notkahduksesta.

Asuntokauppojen määrä nousi vuoden toisella neljänneksellä koko maassa 45 prosenttia vuodentakaisesta. Suurissa kaupungeissa kauppoja tehtiin 41 prosenttia enemmän. Suurten kaupunkien ulkopuolella kasvua oli 49 prosenttia.

Tammi–kesäkuussa asuntokauppaa käytiin Suomessa yhteensä 10,5 miljardin euron edestä. Kasvua vuodentakaiseen oli liki 40 prosenttia. Suurissa kaupungeissa kaupan arvo kasvoi 37 prosenttia ja muualla maassa 43 prosenttia.