Avi: Tuontikoiran ostajan kannattaa kysyä TRACES-todistusta – tavoitteena on torjua laitonta kauppaa, pentutehtailua ja eläintautien leviämistä

Tuontilemmikkien ostajien on tärkeää pyytää myyjältä nähtäväkseen eläimen TRACES-todistus, muistuttaa aluehallintovirasto.

Lemmikkien tuontia ulkomailta säädellään laissa. Ulkomailta eläimiä tuovien myyjien on kirjattava myytävien eläinten tiedot kansainväliseen, juuri uudistettuun TRACES-järjestelmään, jonka tavoitteena on kitkeä laitonta eläinkauppaa, estää pentutehtailua ja torjua vaarallisten eläintautien leviämistä.

Järjestelmän avulla pyritään varmistamaan eläinten jäljitettävyys ja valvonta niin EU-maiden välisillä sisämarkkinoilla kuin tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Eläimen kaupallinen tuoja rekisteröityy TRACES-järjestelmään ja kirjaa sinne ennakkoon tiedot tuotavista eläimistä. Todistuksen järjestelmään kirjoittaa lähtömaan eläinlääkäri kaksi vuorokautta ennen eläinten siirtoa.

Ostaja on kuitenkin vastuussa siitä, että pyytää TRACES-todistusta nähdäkseen.

– TRACES-todistus auttaa varmistamaan, että eläin on terve, tuotu laillisesti maahan ja asianmukaisesti rokotettu, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

Vastuullisuutta kaivataan

Jos eläin tuodaan maahan laittomasti ilman TRACES-todistusta, vastaa ostaja avin mukaan kaikista eläimen tarkastuksen jälkeisistä kustannuksista ja seuraamuksista.

Haikka sanoo, että TRACES-todistuksen ohella EU-maista tuotavista eläimistä pitäisi kysyä ainakin rokotepassia. Lisäksi maksu lemmikistä pitäisi aina maksaa tilisiirtona, sillä käteiskauppaan liittyy harmaan talouden riski.

Haikka painottaakin lemmikin ostajien vastuullisuutta.

– Niin kauan kuin laittomasti maahantuotuja tai huonoissa olosuhteissa kasvatettuja eläimiä ostetaan, on myös siihen liittyvää rikollista toimintaa ja tarjontaa. Ja tästä kärsivät eläimet.

Suomesta ulkomaille vietävien eläinten osalta TRACES-järjestelmä tarkoittaa myös sitä, että vientiä ei voi tehdä viime tingassa, vaan siihen täytyy varautua hyvissä ajoin. Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston verkkosivuilta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut