Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkel patisti viimeisessä podcastissaan saksalaisia rokottautumaan koronaa vastaan

Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti lauantaina viimeisessä viikoittaisessa videopodcastissaan kaikkia saksalaisia ottamaan koronarokotteen.

– Jälleen kerran pyydän teitä painokkaasti ottamaan tämän arvaamattoman viruksen vakavasti. Varsinkin uusi omikronmuunnos tuntuu olevan huomattavasti tarttuvampi kuin sitä ennen ilmaantuneet. Menkää rokotettaviksi, olipa sitten kyseessä ensimmäinen rokotteenne tai tehosterokote. Jokainen rokotus auttaa, Merkel sanoi.

Samalla Merkel kiitti kaikkia niitä, jotka ovat pitäneet kiinni säännöistä ja rajoituksista suojellakseen itseään ja muita koronalta.

– Te muodostatte ylivoimaisen enemmistön maassamme. Te osoitatte sitä kansalaisten vastuuntuntoa, jota ilman yksikään liittokansleri tai hallinto ei voi saavuttaa mitään, Merkel jatkoi.

Saksan liittopäivien on määrä valita sosiaalidemokraattien Olaf Scholz liittokansleriksi keskiviikkona. Scholzin johdolla Saksan odotetaan määräävän koronarokotukset pakollisiksi ensi vuoden alussa.

Merkel on johtanut Saksaa 16 vuotta.

Etelä-Afrikan tartuntamäärä ylitti 3 miljoonan rajan

Etelä-Afrikan koronavirustartuntojen kokonaismäärä ylitti perjantaina kolmen miljoonan rajan maan painiessa uuden omikronmuunnoksen leviämisen kanssa.

Maan johtaviin epidemiologeihin kuuluva Salim Abdool Karim arvioi aiemmin tällä viikolla, että maan päivittäisten uusien tartuntojen määrä voi kolminkertaistua yli 10 000:een viikon sisällä. Perjantaina uusia tartuntoja kirjattiin vuorokauden sisällä jo yli 16 000, nostaen kokonaismäärän pandemian ajalta hieman yli kolmeen miljoonaan.

Laboratorioissa testatuista näytteistä liki neljäsosa on tuoreimmissa tuloksissa ollut positiivisia, maan terveysviranomaiset kertovat.

Omikronmuunnoksen aiheuttaman epidemian keskuksena on hyvin tiiviisti asuttu Gautengin maakunta, johon kuuluvat sekä maan pääkaupunki Pretoria että maan talouselämän keskus Johannesburg. Yksin Gautengissa uusia tartuntoja kirjattiin perjantaina yli 11 500. Missään muussa provinssissa luvut eivät nousseet yli tuhannen.

Tartuntamäärien nopea kasvu ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt nousuna kuolinluvuissa. Uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemia todettiin perjantaina 25 kappaletta. Koko pandemian ajalta Etelä-Afrikan kuolonuhrien määrä on hieman alle 90 000.

Cookinsaarilla ensimmäinen koronatartunta koko pandemian aikana

Tyynellämerellä sijaitsevilla Cookinsaarilla on todettu ensimmäinen koronavirustartunta koko pandemian aikana. Tartunta löydettiin kymmenvuotiaalta pojalta, joka oli karanteenissa saavuttuaan maahan perheensä kanssa. Perhe oli saapunut todennäköisesti Uudesta-Seelannista.

Cookinsaaret sulki rajansa heti pandemian alettua. Saarilla oli kuitenkin lyhytaikainen matkustuskupla Uuden-Seelannin kanssa aikaisemmin tänä vuonna, mutta se lopetettiin kun Aucklandista löydettiin virustartuntoja.

Cookinsaaret aikoo kuitenkin avata uudelleen matkustuksen Uuteen-Seelantiin ilman karanteenia ensi kuun puolivälissä. Cookinsaarten pääministerin Mark Brownin mukaan nyt paljastunut tartunta osoitti, miten hyvin testaus saarilla toimii.

– Olemme valmistautuneet rajojen avaamiseen. Testausjärjestelmämme on nyt osoittanut arvonsa, koska tämä tapaus paljastui heti rajalla, Brown ylpeili.

Virtahevoilla todettiin ensimmäistä kertaa koronatartunta

Kahdella virtahevolla on todettu koronatartunta Antwerpenin eläintarhassa Belgiassa. Kyseessä ovat tiettävästi ensimmäiset virtahevoilla todetut koronavirustartunnat.

14-vuotiaalla Imanilla ja 41-vuotiaalla Hermienillä ei ole eläintenhoitajien mukaan muita oireita kuin vuotava nenä. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka virtahevot altistuivat virukselle. Virtahepokaksikko on asetettu eristykseen varotoimenpiteenä.

Maailmanlaajuisesti virusta on eläimillä raportoitu pääasiassa apinoilla ja kissaeläimillä.