PRH:n selvitys: Pohjola-Nordenin tukisäätiön hallinnon järjestäminen ja sisäinen valvonta laiminlyöty lähes kokonaan, säätiön varoja kavallettu 275 000 euroa

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on löytänyt vakavia puutteita kavalluskohun keskiössä olevan kansalaisjärjestö Pohjola-Nordenin tukisäätiön toiminnassa.

Aiemmin on kerrottu, että poliisi epäilee säätiön entistä pääsihteeriä ja asiamiestä Michael Oksasta törkeästä kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. PRH:n mukaan säätiön entisen asiamiehen epäillään kavaltaneen säätiön varoja noin 275 000 euroa vuosina 2015–2021.

PRH:n tekemän selvityksen perusteella säätiön hallinnon järjestäminen ja sisäinen valvonta on laiminlyöty lähes kokonaan. PRH on päättänyt käyttää kanneoikeuttaan tukisäätiön entisiä hallituksen jäseniä vastaan.

– Laiminlyöntien seurauksena säätiölle on aiheutunut 275 650 euron vahinko. Säätiön hallituksen jäsenen on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään huolimattomuudella aiheuttanut säätiölle, PRH sanoo tiedotteessa.

PRH ei epäile ex-hallituslaisten hyötyneen asiassa

PRH:n mukaan sillä on toissijainen oikeus ajaa vahingonkorvauskannetta omissa nimissään säätiön hyväksi, jos on todennäköistä, ettei säätiö huolehdi vahingonkorvausvaatimuksen toteuttamisesta. Säätiö on ilmoittanut PRH:lle, ettei se aio nostaa kannetta.

PRH:n mukaan kanne perustuu vain säätiön hallinnon järjestämisen ja sisäisen valvonnan laiminlyöntiin.

– PRH ei epäile säätiön entisiä hallituksen jäseniä mistään rikoksesta, eikä heidän epäillä hyötyneen entisen asiamiehen tekemistä epäillyistä kavalluksista, tiedotteessa sanotaan.

Vuonna 1924 perustettu Pohjola-Norden on kansalaisjärjestö, joka edistää pohjoismaista yhteistyötä ja tekee Pohjoismaita tunnetuksi Suomessa.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut