Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avit: Suomen rajoille pakolliset terveystarkastukset, määräykset voimaan lauantaina

Aluehallintovirastot (avit) ovat määränneet Suomen rajanylityspaikoille pakollisen terveystarkastuksen matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnoksen leviämistä. Avit kertovat määräyksistä tiedotteessa perjantaina.

Matkustajien on osallistuttava kuntien terveysviranomaisten järjestämään pakolliseen terveystarkastukseen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Terveystarkastuksen osana voidaan avien mukaan ottaa koronavirusnäyte.

Määräykset on annettu jokaisessa kuudessa aluehallintovirastossa tänään. Määräykset tulevat voimaan huomenna lauantaina ja jatkuvat tammikuun loppuun asti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että omikronmuunnos on levinnyt Etelä-Afrikassa, Botswanassa, Eswatinissa (entinen Swazimaa), Britanniassa, Lesothossa, Namibiassa, Nigeriassa, Norjassa, Tanskassa ja Zimbabwessa. Avin määräykset koskevat niitä henkilöitä, jotka ovat viimeisen kahden viikon aikana oleskelleet näissä maissa.

Määräykset eivät koske lapsia

Avin määräykset eivät koske työtehtävissä liikkuvaa kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä.

Kuluvan vuoden puolella määräykset eivät koske 2005 tai sitä myöhemmin syntyneitä lapsia. Vuodenvaihteen jälkeen määräykset eivät koske vuonna 2006 tai sitä myöhemmin syntyneitä lapsia. Määräykset eivät myöskään koske sellaisia Suomeen matkustavia henkilöitä, joilla on enintään 48 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirusnäytteestä.