Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakaan näitä herkkuja ei kannata jouluna antaa koiralle – vaarana haimatulehdus tai myrkytys

Joulu tarkoittaa monille yhteistä aikaa paitsi perheen myös lemmikkikoirien kanssa. Aivan kaikki jouluruoat eivät kuitenkaan sovi rakkaan lemmikin vatsalle ja moni voi olla jopa vaaraksi koirille, Suomen kennelliitto muistuttaa.

Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maulan mukaan ainakin seuraavat kodista löytyvät asiat voivat olla vaarallisia koirille jouluna.

Kinkkua ei suolaisuuden ja rasvaisuuden vuoksi kannata antaa koiralle, vaikka koira istuisi odottamassa sen paistumista. Kinkun paistorasva on haitallista koiralle, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa haimatulehduksen.

Kinkun tai siipikarjan luita ei myöskään pidä antaa koiralle. Luut voivat tukkia koiran suoliston tai terävät luunsirut jopa puhkaista suolen. Jos koira pääsee käsiksi kinkkuverkkoon, voi seurauksena olla hengenvaarallinen suolitukos, joten myös kinkkuverkko kannattaa laittaa visusti roskiin koiran ulottumattomiin.

Myös mausteiset jouluruoat ja hiivaa sisältävät leivonnaiset voivat pistää koiran vatsan sekaisin, eivätkä siksi sovellu koirille annettaviksi. Makeista herkuista tumma suklaa on koirille vaarallisimpien joukossa, joten suklaarasiat kannattaa siirtää pois koiran ulottuvilta. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koiralle.

Jo pieni määrä tummaa suklaata voi pahimmillaan saada aikaan vakavan myrkytyksen. Jos koira tulee yllättäen heikkovointiseksi, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4-24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, lisääntynyt virtsaaminen, vatsakivut sekä kouristelu.

Jouluruokien lisäksi kennelliitto muistuttaa myös, että monet joulukukat koiralle myrkyllisiä. Perinteiset joulukukat, kuten jouluruusu, joulutähti, hyasintti, amaryllis, atsalea, tulppaani ja marjakuusi ovat koirille myrkkyä. Kennelliitto muistuttaa, että varsinkin pentukoiria kannattaa seurata tarkalla silmällä kukkien lähistöllä.