Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Alueilta voi tulla tietoja uusista koronarajoituksista, koko maassa huono ajokeli aatonaattona, omikrontartunnat johtavat harvemmin sairaalahoitoon

Tänään saattaa tulla tietoja uusista alueellisista koronarajoituksista. Ainakin Satakunnan uusista koronarajoituksista on määrä tiedottaa tänään. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto puolestaan valmistelee päätöstä Pirkanmaan uusista koronarajoituksista.

Uusia rajoituksia voidaan saada pian myös Uudellemaalle. Etelä-Suomen avi on kertonut, että mahdollinen päätös rajoitusten kiristämisestä voitaisiin tehdä aikaisintaan tänään.

Koko maassa huono ajokeli aatonaaton menoliikenteessä

Koko Suomeen on annettu varoitus huonosta ajokelistä aatonaatolle torstaille, kertoo Ilmatieteen laitos. Maanteillä on syytä keventää kaasujalkaa siitäkin syystä, että joulun menoliikenteen arvioidaan olevan torstaina vilkkaimmillaan.

Pohjoisesta saapui keskiviikkoiltana Lappiin lumisadealue, joka kulkee koko maan läpi ja pääsee eteläisimpään Suomeen torstaina illalla.

Varoituksia huonosta liikennesäästä on voimassa maan eteläosassa sekä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa myös jouluaattona perjantaina.

Pyhien paluuliikennettä sen sijaan ajellaan alustavien tietojen mukaan normaalissa talvisäässä. Joulupäivälle tai tapaninpäivälle ei ole annettu kelivaroituksia.

Aluevaalien ehdokkaiden numerot julkistetaan tänään

Aluevaalien ehdokaslistat julkaistaan tänään. Ehdokkaat saavat samalla äänestysnumeronsa.

Sunnuntaina 23. tammikuuta järjestettävät vaalit ovat Suomen ensimmäiset aluevaalit. Aluevaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Aluevaltuustot vastaavat hyvinvointialueilla sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, sillä Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki.

Alustavat brittitutkimustulokset: Omikrontartunnat johtavat harvemmin sairaalahoitoon

Kahdesta keskiviikkona julkaistusta alustavasta tutkimuksesta selviää, että koronaviruksen omikrontartuntoihin tarvitaan harvemmin sairaalahoitoa kuin deltamuunnoksen aiheuttamiin tartuntoihin.

Brittitutkimusten tuloksia kuvailtiin hyviksi uutisiksi, mutta asiantuntijat painottivat, että uuden muunnoksen korkeampi tarttuvuus voi silti johtaa vakaviin lopputuloksiin.

Tutkimusten havainnot on jo aiemmin tunnistettu Etelä-Afrikassa, jossa omikronmuunnos havaittiin ensimmäisen kerran viime kuussa. (Lähde: AFP)

Ruotsissa käyttöön uusia koronarajoituksia

Ruotsissa otetaan tänään käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, tulee siirtyä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin asti.

Ravintoloissa saa nyt tarjoilla vain pöydissä istuville asiakkaille ja seurueiden välillä on oltava vähintään metrin turvaväli.

Myös kauppoihin ja ostoskeskuksiin tulee rajoituksia, ja valtaosalle juna- ja bussireittejä tulee käyttöön pakollinen paikanvaraus.

Presidentti Putin pitää perinteisen lehdistötilaisuutensa Kremlin valitsemille toimittajille

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään perinteisen loppuvuoden suuren lehdistötilaisuuden Moskovassa. Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi jo alkukuusta, että tilaisuuden osallistujamäärä on rajoitettu 500:aan koronapandemiaan liittyvien määräysten takia.

Peskovin mukaan presidentin hallinto päättää, ketkä kotimaiset ja ulkomaiset toimittajat saavat kutsun tilaisuuteen.

Ulkomailla lehdistötilaisuudessa kiinnostaa erityisesti se, jatkaako Putin viime aikojen uhkaavia ja sotaisia puheitaan länsimaita, Natoa ja Ukrainaa kohtaan.

Hongkongin yliopisto vahvistaa: Tiananmenin uhrien muistomerkki purettu ja poistettu kampusalueelta

Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkki on purettu ja poistettu Hongkongin yliopiston kampusalueelta. Yliopisto on vahvistanut asian lausunnossaan.

Yliopisto toteaa, että päätös perustui ulkopuolisen tahon laillisiin neuvoihin ja riskiarvioon, joissa tarkasteltiin yliopiston parasta etua.

Veistos kunnioitti demokratian puolesta mieltään osoittaneita, jotka Kiinan sotilaat surmasivat Pekingissä Tiananmenin aukiolla 1989.

Kiina on kieltänyt verilöylyn julkisen tunnustamisen. (Lähde: AFP)

Liverpool pisti viime minuuteilla kampoihin Leicesterille ja etenee liigacupissa

Jalkapallojoukkue Liverpool nousi keskiviikkoiltana kahden maalin tappioasemasta tasoihin Leicesterin kanssa ja jatkoi rangaistuspotkukisan päätteeksi Englannin liigacupin välieriin.

Leicester oli jo 13. peliminuutilla 2–0-johdossa Jamie Vardyn maaleilla, ja ensimmäinen puoliaika päättyi joukkueen ollessa edellä maalein 3–1. Vielä toisen puoliajan lopussa Leicester oli kiinni jatkopaikassa, mutta Liverpool nousi 3–3-tasoihin lisäajalla.

Liverpoolilaiset voittivat rangaistuspotkukisan 5–4.

Illan muista peleistä välieriin jatkavat Tottenham ja Chelsea.