Putin vaatii länneltä pikaisia takeita Naton laajentumista vastaan

Venäjä ja länsi tuntuvat elävän eri maailmoissa, totesi perinteisen loppuvuoden lehdistötilaisuutensa torstaina pitänyt presidentti Vladimir Putin. Kun häneltä tiedusteltiin takeita sille, ettei Venäjä ei hyökkää Ukrainaan, käänsi Putin koko asetelman päälaelleen:

– Te vaaditte meiltä takuita, kun teidän pitäisi antaa takuut meille (Naton laajentumista vastaan), heti ja välittömästi, Putin sanoi vastauksena brittitoimittajalle.

Hän myös toisti aiemmat väitteensä, että Nato tai sen jäsenet aikovat sijoittaa hyökkäysaseitaan Ukrainan alueelle. Vanhan toistoa oli myös se, että Nato olisi Putinin mukaan luvannut aikanaan olla laajentumatta "tuumaakaan itään" ja pettänyt sitten lupauksensa viidessä eri laajentumiskerrassa.

Putinin mukaan länsi on pyrkinyt hajottamaan Neuvostoliittoa ja Venäjää jo yli sadan vuoden ajan ja sama linja jatkuu. Venäjä on puolestaan kiinnostunut vain omasta turvallisuudestaan ja toimii siten kuin sen kannalta on parasta.

Putinin mukaan Venäjä ei ole tuonut sotavoimaansa Yhdysvaltain rajoille, kuten Nato on tehnyt Venäjälle muun muassa Puolassa ja Romaniassa.

– Yhdysvallat sijoittaa ohjuksia meidän talomme kynnykselle. Kuinka Yhdysvallat reagoisi, jos me veisimme ohjuksia lähelle heidän rajojaan Kanadassa ja Meksikossa, Putin kyseli.

Putin: USA valmis neuvottelemaan

Synkkien puheidensa vastapainoksi Putin väitti Yhdysvaltain suhtautuvan myönteisesti kahdenvälisten neuvottelujen aloittamiseen turvatakuista heti ensi vuoden alussa Genevessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain hallinnon lähde ilmoitti myöhemmin torstaina, että Yhdysvallat on valmis diplomatiaan Venäjän kanssa sekä kahdenvälisesti että muin kanavin.

Yhdysvaltain hallinnon lähteen mukaan on joitakin Venäjän esiin nostamia kysymyksiä, joista Yhdysvallat uskoo voivansa keskustella. Samaan aikaan on myös asioita, jotka eivät neuvottelupöytään päädy.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin vakuuttanut, ettei se aio neuvotella Euroopan turvallisuudesta Venäjän kanssa ilman eurooppalaisia liittolaisiaan ja kumppaneitaan.

Putin arvosteli myös kovin sanoin Ukrainan johtoa, joka hänen mukaansa pyrkii sortamaan itsensä venäläisiksi kokevia asukkaita alueellaan ja valmistelee sotilasoperaatiota maan itäosassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on Putinin arvion mukaan natsiääriaineisten kontrollissa.

Putinin mukaan koko Ukrainan valtio on bolshevikkijohtaja Vladimir Leninin luomus eikä sitä ollut edes olemassa ennen Neuvostoliiton syntyä. Ukrainan itäosan kohtalosta päättäminen on Putinin mukaan Donbassin alueen asukkaiden oma asia.

Rokotustahti liian hidas

Neljän tunnin pituiseksi venähtänyt maratonlehdistötilaisuus alkoi kysymyksillä koronapandemiasta ja Venäjän taloudesta. Putin arvioi Venäjän olleen monia muita maita paremmin valmistautunut pandemiaan, mutta myönsi samalla sen aiheuttamat ongelmat muun muassa kuolleisuuden lisääntymisenä. Putinin mukaan Venäjä kaipaisi väestön kasvua sen supistumisen sijaan.

Koronarokotusten tahti on myös ollut Venäjällä liian hidas, kun vasta alle puolet kansalaisista on saanut täyden rokotussuojan. Immuniteetti on presidentin mukaan 59 prosentilla kansalaisista, joten luvussa lienevät mukana myös koronan sairastaneet. Putinin mukaan pakottamisen tielle ei koronarokotuksissa kuitenkaan pidä mennä.

Talouden osalta Putin yhtäältä kehui Venäjän kasvulukuja, mutta myönsi nykyisen yli kahdeksan prosentin inflaation olevan liian korkea.

Navalnyin nimeä ei mainittu

Kysymykseen vangitusta oppositiojohtajasta Aleksei Navalnyistä Putin totesi, että ulkomailta on toistuvasti pyydetty todisteita kyseisen henkilön myrkyttämisestä rikostutkinnan aloittamiseksi. Venäjä ei ole saanut Putinin mukaan pyyntöihin vastausta.

– Jos vastausta ei tule, niin kääntäkäämme sivua. Ja mitä vankeihin tulee: älkää tehkö rikoksia ja käyttäkö poliittista toimintaa niiden tekosyynä, Putin sanaili.

Putin jatkoi vastauksessaan johdonmukaista linjaansa, jossa hän kieltäytyy mainitsemasta Navalnyia nimeltä.

Lukuisten venäläisten järjestöjen nimeämisessä "ulkomaisiksi agenteiksi" ei Putinin mukaan ole puolestaan mitään ihmeellistä. Kyseisiä järjestöjä on suhteellisen vähän eikä niiden toimintaa edes ole kielletty, mutta järjestöjen saama rahoitus on haluttu tehdä näkyväksi, Putin sanoi.

– Muistutan teitä siitä, mitä vastustajamme ovat sanoneet jo vuosisatojen ajan: Venäjää ei voi voittaa, sen voi tuhota vain sisältä käsin, Putin perusteli.

Kiitokset pakkasukolle

Ajankohtaisesta energian korkeasta hinnasta Euroopassa Putin totesi, ettei venäläistä kaasujätti Gazpromia pidä syyttää kaasun hintatasosta. Putin kehotti eurooppalaisia solmimaan usean vuoden pidempiaikaisia sopimuksia, jolloin myös kaasun hinta on edullisempi.

Koronamääräysten vuoksi torstain lehdistötilaisuuden osallistujamäärä oli rajoitettu vähän yli 500 toimittajaan, ja heistäkin vain pieni osa pääsi esittämään kysymyksiä. Maailmanpolitiikan ja pandemian lisäksi ne liikkuivat monissa Venäjän paikallisissa huolenaiheissa.

Putinilta kysyttiin myös hänen suhteestaan pakkasukkoon, joka on Venäjän vastine joulupukille. Putin kehui suhdetta hyväksi ja kiitteli pakkasukkoa osaltaan siitä, että Putin on nykyisessä asemassa Venäjän presidenttinä.

Toimittajat istuivat Maneesin näyttelyhallissa turvavälit huomioiden, ja heitä jopa pyydettiin vaihtamaan kasvomaskit uusiin kahden tunnin jälkeen. Maskien käyttötavat olivat tv-kuvien perusteella kuitenkin varsin kirjavia.

----

Lähteenä myös Tass, AFP, Ruptly.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut