Ruokaa etsimään lähteneitä poroja on Suomessa tuhansia. Kateissa olevia eläimiä on etsitty moottorikelkkojen ja helikopterien avulla, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila STT:lle.
Lapissa kadoksissa olevista tuhansista poroista kertoi alkujaan Britannian yleisradioyhtiö BBC viikonloppuna. BBC kertoi, että suomalaisten ja ruotsalaisten poronhoitajien on ollut vaikeuksia löytää poroja, jotka ovat lähteneet etsimään ravintoa niiden ruuan jäätyä jääpeitteen alle. BBC:n uutisesta kertoi Suomessa aiemmin MTV:n uutiset .
– Tilanne on alueellisesti tosi hankala. Kittilä–Muonio-akselilta pohjoiseen ja läntisessä Inarissa ja Sodankylän länsiosassa tilanne on todella huono, Ollila kertoo.
Lisää haasteita tuovat sudet, joita Ollilan mukaan on paljon.
– Sudet hajottavat tokkia ja porot juoksevat kauemmas.
Porot ovat hänen mukaansa olleet liikkeellä jo lokakuusta lähtien. Tuolloin tuli lumi maahan, minkä jälkeen satoi vettä, joka jäätyi jäiseksi hankipinnaksi.
Porojen vaellusreitit ovat olleet Ollilan mukaan monet, ja niiden valintaan vaikuttaa muun muassa se, minne ylipäänsä pystyy menemään.
– On ollut jonkin verran liikennettä rajan yli Ruotsin suuntaan. Sitten etelä on ollut suuntana.
Ilmastonmuutos porojen ruokavaelluksen takana
Eteläpuolella olevissa paliskunnissa on otettu kiinni karkulaisia ja laitettu aitaukseen.
– Niitä on (sieltä) haettu takaisin pohjoiseen, Ollila kertoo.
Ruuansaannissa kiinni saatujen karkulaisten on turvauduttava ihmisen apuun. Jäkälän sijaan ruokalistalla ovat heinä ja kaupalliset rehut.
Porojen hajaannus ruuan etsimisen takia on Ollilan mukaan harvinaista.
– Mutta epäilys on ja vähän on viitteitä siihen suuntaan, että ilmaston muuttuminen vaikuttaa sillä tavalla, että syystalvella tulee jäätäviä oloja. Tällöin maapohja jäätyy, jolloin poro ei sen läpi pysty ravintoa saamaan.
Ollilan mukaan näyttäisi siltä, että tämäntyyppiset ongelmat ovat yleistymässä.
Talvella 2019–2020 tapahtui laajempi tuho, joka koski melkein koko poronhoitoaluetta. Se aiheutti porotaloudelle Ollilan mukaan 32 miljoonan euron tappiot.
Meneillään olevan talven tappiot selviävät kokonaisuudessaan vasta ensi syksynä. Paljon riippuu Ollilan mukaan siitä, kuinka paljon karkuteillä olevia poroja lopulta löydetään.
Poroja on jäljitetty myös helikopterein
Osa poronhoitajista on lähtenyt jäljittämään sarvipäitä jopa helikoptereilla. Koillis-Ruotsissa poroja hoitava Tomas Seva kertoi BBC:lle, että etsintöjä on tehty yötä päivää.
– Ajamme tunteja toistensa perään löytääksemme poromme ja paimentaaksemme ne takaisin, mutta se on ollut erittäin vaikeaa näissä talvisissa oloissa, Seva kertoi brittimedialle.
– Käytämme myös helikoptereita, mikä on erittäin epätavallista ja erittäin kallista myös, hän lisää.
Seva kertoo BBC:lle, että hänen kotikylästään ja naapurikylästä on lähtenyt viime päivien aikana vaeltamaan ruuan perässä kaikkiaan noin 8 000 poroa. Monet poroista ovat matkanneet poikkeuksellisen pitkän matkan.
– Meidän poromme ovat menneet tietääkseni kauimmillaan noin sadan kilometrin päähän alueeltamme, kertoo muoniolainen Vili Kurki BBC:lle.
Vaellus ei ole myöskään ollut vain yhdensuuntaista, vaan Kurjen mukaan poroja on nähty saapuvan myös etelästä pohjoiseen.