Ilotulitteiden räiskyttely on lähes yhtä vaarallista sivustakatsojalle kuin sytyttäjälle – erityisesti perheen pienimpiä voitaisiin suojata yleisimmältä uudenvuoden vammalta helpolla keinolla

Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista aiheutuu tulitusten sivustakatsojalle, tiedottaa HUS. Uudenvuodenyönä aiheutuu vuosittain useita silmävammoja sivulliselle, myös lapsille.

– Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan, kertoo HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä.

HUS muistuttaakin, että ilotulitteiden oston yhteydessä on varattava suojalasit koko juhlaväelle. Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä vuodesta 2011 alkaen.

Erityisesti lasten silmävammojen osuus ei ole merkittävästi vähentynyt suojalasipakosta huolimatta. Viime uutena vuotena sairaaloissa hoidettiin 11 ilotulitteista vammautunutta, joista HUSissa kahta potilasta. Nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias katsoja.

Ilotulitteista aiheutuvat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää käyttämällä suojalaseja. Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa silmäsairauksien puhelinpalveluun 09 471 73400.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut