Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aiotko äänestää aluevaaleissa? Virkailija saattaa pyytää sinua ottamaan kasvomaskin pois

Kuten muissakin vaaleissa, myös vuoden 2022 aluevaaleissa äänioikeutetun tulee todistaa henkilöllisyytensä vaalivirkailijalle. Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esimerkiksi poliisin myöntämällä henkilökortilla, passilla tai ajokortilla. Tunnistaessaan äänestäjää vaalivirkailija voi pyytää tätä poistamaan kasvomaskin kasvoiltaan.

Tammikuussa 2022 järjestettävät aluevaalit ovat toiset vaalit, jotka järjestetään Suomessa koronapandemian aikana. Oikeusministeriön mukaan tilanne suhteessa kevään kuntavaaleihin on erilainen. Tammikuussa kaikki halukkaat äänioikeutetut ovat ehtineet saada vähintään kaksi koronarokoteannosta. Rokotteet suojaavat hyvin varsinkin koronataudin vakavaa muotoa vastaan. THL:n arvioiden mukaan äänestäminen on vähäisen riskin toimintaa.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.