Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen aluehallintovirasto täsmentää, että kaikkia aluevaalien torikampanjoita ei ole kielletty

Vaalikampanjointia koskevat koronarajoitukset ovat aiheuttaneet epäselvyyttä. Eri alueilla on voimassa yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia, jotka vaikuttavat myös vaalikampanjointiin. Useat tiedotusvälineet ovat uutisoineet viime päivinä, että Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) olisi kieltänyt vuodenvaihteesta alkaen esimerkiksi aluevaalien torikampanjoinnin.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti korjaa, ettei kaikkea vaalikampanjointia ole kielletty.

– Kampanjointi, mitä toreilla tehdään, jos esimerkiksi jaetaan esitteitä tai puhutellaan ohikulkevia ihmisiä, ei tietenkään ole rajoituksien piirissä, Lahti sanoo STT:lle.

Siten esimerkiksi Karjalaisen uutiseen torikampanjoinnin kieltämisestä Itä-Suomessa sisältyy Lahden mukaan väärinkäsitys.

Rajoitukset kohdistuvat vain yleisötilaisuuksiin eikä kaikkea torikampanjointia lasketa sellaiseksi.

– Lisäksi yleisötilaisuudet, joihin osallistuu enintään 50 henkilöä ja osallistujilla on istumapaikka, ovat yhä sallittuja, Lahti huomauttaa.

Esimerkkinä vaalien alla järjestettävästä yleisötilaisuudesta hän mainitsee vaaliteltassa järjestetyn tapahtuman, johon kutsutaan lehti-ilmoituksen perusteella ihmisiä, jaetaan ehdokkaista tietoa ja tarjotaan vaikkapa hernekeittoa.

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta.

THL:n riskinarvio pohjana avien päätöksissä

Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 20. tammikuuta asti. Viime torstaina annetun päätöksen mukaan määräys ei koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka.

Aluehallintovirastot ovat määritelleet yhteistyössä oikeusministeriön kanssa jo pandemian alkuvaiheessa, millaiset yleisötilaisuudet kuuluvat avien rajoitusten piiriin.

– Rajanveto siitä, mitkä kuuluvat yleisötilaisuuksien piiriin, ei välttämättä ole helppo, Lahti myöntää.

Myös viime kesäkuussa järjestettyjen kuntavaalien vaalikampanjointia jouduttiin rajoittamaan koronaepidemian takia.

Avien tekemiin rajoituksiin vaikuttaa sairaanhoitopiirien arvioiden rinnalla muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä. THL lisäsi riskiä kuvaavaan taulukkoon vuodenvaihteessa vaalikampanjoihin ja äänestämiseen liittyviä tilaisuuksia. Esimerkiksi vaalikampanjatilaisuus ulkotiloissa, mikäli voidaan ylläpitää kahden metrin turvaväli, on arvioitu vähäisen riskin tilanteeksi.