Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatestaus ruuhkautui pahoin, ja työnantajat julkisella sekä yksityisellä puolella voivat joustaa sairauspoissaolojen ilmoittamisessa

Työnantajat voisivat hyväksyä tavallista pidemmät sairauspoissaolot omalla ilmoituksella, kun koronatestaus on ruuhkautunut monin paikoin, toteaa kunta-alan työnantajajärjestön KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

– Omailmoitusaikaa on mahdollista pidentää työnantajakohtaisesti, eikä ole määritelty, kuinka pitkä tämä aika voi olla. Olen hieman itsekin median tietojen varassa, mutta olen ymmärtänyt, että isot kaupunkityönantajamme olisivat tällaisia päätöksiä tehneet, lomaltaan STT:lle vastannut Nybondas-Kangas sanoo.

Hän toteaa, että myös lääkärintodistuksen hakeminen ruuhkauttaa tällä hetkellä sekä terveydenhuoltoa että työterveyshuoltoa.

Työehtosopimuksen (tes) mukainen poissaoloaika muuten kuin lääkärintodistuksella on enintään viisi päivää.

– Meillä elää sitkeästi sellainen harha, että se on vielä aiemman mukainen kolme päivää. Kaikki eivät ole huomanneet, että tes on muuttunut, ja viittä päivääkin voi pidentää, Nybondas-Kangas sanoo.

Yksityinen puoli maksaakin testeistä

Elinkeinoelämän Keskusliiton asiantuntijalääkärin Auli Rytivaaran mukaan myös yksityisellä puolella omaa ilmoitusta sairauspoissaolosta on käytetty koronaepidemian aikana laajennetusti.

– Ohjeena on, että oireisena ei pidä työpaikalle mennä ja työterveyshuoltoon otetaan etäyhteys, jos tarvitsee poissaolotodistusta eli oma ilmoitus ei riitä, Rytivaara tiivistää.

Se, kuinka monta päivää työntekijä voi olla poissa omalla ilmoituksellaan varmistamattomassa koronaepäilyssä, on hänen mukaansa yrityskohtaista.

Työntekijä itse voi ilmoittaa noin kolmen–viiden päivän poissaolosta ja kymmenenteen poissaolopäivään asti todistus työterveyshuollon hoitajalta riittää. Tämän jälkeen tarvitaan lääkärintodistus.

Rytivaaran mukaan osa yrityksistä testauttaa työntekijöitä omalla kustannuksellaan, jos julkisen puolen koronatestiin on erityisen vaikea päästä. Rytivaara toivoisi, että karanteenipäätöksiä pystyisivät tekemään positiivisen koronatestituloksen perusteella muutkin kuin tartuntatautilääkärit, jotta päätökset eivät viipyisi ja epidemiaa saataisiin näin kuriin.

Karanteenin mittainen omailmoitusaika?

Kymmenen päivän sairauspoissaolo esimerkiksi terveydenhuollon tai työterveyshuollon hoitajan ilmoituksella kattaisi jo tämänhetkisen karanteenisuosituksen, mutta KT:n Nybondas-Kangas sanoo, ettei tätä seikkaa ole suunnitelmallisesti huomioitu linjauksissa.

– Siinä ei tosiaan ole mitään ulkorajaa, vaan aika voi olla pidempikin – tämä jättää harkinnan työnantajille, hän toteaa.

Tavallisesta poikkeavaa käytäntöä voisi kunta-alan työnantajajärjestön neuvottelupäällikön mukaan soveltaa tarpeen mukaan, esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina.

– Tässä tilanteessa pidän järkevänä, että omailmoitusaikaa pidennetään, jottei tästä syystä kuormiteta terveydenhuoltoa.

Kotitestin perusteella ei saa päivärahaa

Jos samassa taloudessa asuvalla epäillään koronaa, suositellaan yksityisellä puolella Rytivaaran mukaan työntekijälle kotitestin tekemistä.

– Aika usein positiivinen kotitesti varmentuu positiivisena virallisessa testissä. Negatiivinen testitulos ei toki poissulje koronaa. Tällöin tulisi myös olla yhteydessä työterveydenhuoltoon ja edetään alueellisten ohjeiden mukaan, hän sanoo.

Myös Nybondas-Kangas kertoo, että kunta-alan tes määrittää altistuneen tilanteen erilaisena kuin sairastuneen. Epidemiaan liittyvä pidennetty sairauspoissaolo omalla ilmoituksella koskee vain tilanteita, joissa työntekijällä itsellään on flunssan ja siis mahdollisen koronatartunnan oireita.

– Nythän sanotaan, että positiivinen tulos kotitestistä olisi melko varma (virallinen) positiivinen. Se ei ole kuitenkaan virallinen korvausten suhteen, eikä sen perusteella saa siksi päivärahaa.