Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään – Suomessa viikon ajan 900 äänestyspaikkaa

Suomalaiset pääsevät tästä päivästä alkaen lausumaan sanansa muun muassa lääkäripalveluiden, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden tulevaisuudesta, sillä aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.

Vaaleissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta.

Ennakkoäänestys kotimaassa kestää viikon. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 23. tammikuuta.

Suomessa on yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ne sijaitsevat tuttuun tapaan esimerkiksi kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Vaalipäivänä kunkin äänioikeutetun pitää äänestää hänelle määrätyssä paikassa, mutta ennakkoäänestysaikana äänestyspaikan saa valita vapaasti.

Ennakkoäänestys ulkomailla kestää vain lauantaihin asti. Ulkomailla ennakkoäänestysmahdollisuus on lähes sadassa toimipaikassa noin 70 eri maassa.

Koronan vuoksi ulkoäänestyksiä

Koronaepidemian vuoksi äänestyspaikoilla on poikkeusjärjestelyjä, joilla myös koronatartunnan saaneet tai sille altistuneet pääsevät äänestämään.

Karanteenissa tai eristyksessä olevia on ohjeistettu olemaan menemättä sisälle äänestyspaikkaan vaan soittamaan paikalla ilmoitettuun numeroon, jolloin hänelle järjestetään äänestysmahdollisuus ulos.

Toisaalta oikeusministeriö kehottaa äänestäjiä siihen, että ennakkoäänestysaikana nämä odottaisivat mahdollisten hengitystieoireiden, karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen äänestämistä.

Lisäksi äänestyspaikoilla kaikkia äänestäjiä kehotetaan tuttuun tapaan käyttämään kasvomaskeja ja pitämään huolta turvaväleistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää äänestämistä vähäisen riskin tilanteena koronatartunnan kannalta.

Helsinkiläiset eivät tällä kertaa äänestä, sillä vastuu pääkaupungin sote-palveluista ja pelastustoimesta säilyy sen kaupunginvaltuustolla, joka valittiin viimeksi viime kesäkuun kuntavaaleissa. Tästä huolimatta Helsingissäkin sijaitsee kolme ennakkoäänestyspaikkaa.

Hyvinvointialueet noudattelevat pääsääntöisesti nykyisiä maakuntarajoja. Alueita on yhteensä 21 kappaletta. Kuhunkin valitaan koon mukaan 59–79 valtuutettua.