Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka hyötyy koronan kotitesteistä ja miten pitää reagoida positiiviseen tulokseen? Lue tästä STM:n tuoreet ohjeet

Kotitestiä suositellaan erityisesti lievissä koronavirustartuntaoireissa sekä oireisille alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti hänen vanhemmilleen ja sisaruksilleen.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, tulisi jäädä omaehtoiseen eristykseen eli pysyä kotona ja välttää kontakteja. Mahdollisuuksien mukaan tulisi kertoa positiivisesta tuloksesta ihmisille, joita on tavannut edeltävinä päivinä.

Positiivista testitulosta ei välttämättä tarvitse varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä laboratoriotestillä. Sitä kuitenkin suositellaan, jos paikallista testauskapasiteettia on riittävästi. Kaikkialla sitä ei ole.

Kotitestituloksen varmistamisen syitä voivat olla kuuluminen riskiryhmään, raskaus, työskentely hoitotyössä tai vakavat oireet.

Laboratoriovarmistus positiivisesta testituloksesta tarvitaan esimerkiksi eristys- tai karanteenipäätöksen saamiseksi päivärahan vuoksi tai koronapassin merkintöihin.

Oireettomille altistuneille suositellaan kotitestiä vähintään kahdesti kolmen päivän välein oireettomien testaamiseen tarkoitetulla testillä. Vakavasti sairastuneen tulisi ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Suositukset antoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama koronatestausvalmiuden asiantuntijaryhmä keskiviikkona.