Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiayhtiö Uroksen kohtalosta ei päätetä vielä – Patentti- ja rekisterihallitus ratkaisee ensin, määrätäänkö yhtiölle tilintarkastaja

Teknologiayhtiö Uros Oy:n toiminnan kohtalonhetket Suomessa eivät koitakaan vielä tänään. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) oli aiemmin antanut Urokselle tähän päivään asti aikaa toimittaa puuttuvat tilinpäätösasiakirjat vuoden 2019 tilikaudelta, tai sitä uhkaisi poisto kaupparekisteristä tai selvitystilaan määrääminen.

PRH:n mukaan asiakirjoista puuttuvat hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitus yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä, tilintarkastuskertomus ja konsernitilintarkastuskertomus.

Uroksen hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen pyysi torstaina lisäaikaa puuttuvien tilinpäätösasiakirjojen toimittamiselle, PRH kertoo. Lisäaikaa yhtiölle ilmaantuikin, mutta syynä on se, että PRH:n tilintarkastusvalvonnassa on vireillä asia tilintarkastajan määräämiseksi Urokselle.

– PRH:n päätös oli, että selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista koskeva asia jätetään lepäämään, kunnes tämä mahdollista tilintarkastajan määräämistä koskeva asia on käsitelty loppuun, kertoo PRH:n lakimies Jussi Huolman.

Aikataulusta ei tietoa

Jos PRH määrää Uros Oy:lle tilintarkastajan, se jää odottamaan tilintarkastuskertomuksia. Jos taas tilintarkastajaa ei määrätä, voi PRH määrätä yhtiön selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä.

Näin ollen Uros ehtii toimittaa puuttuvat asiakirjat vielä torstain jälkeenkin.

– Käytännössä se menee hallinto-oikeuskäytäntöön perustuen sillä lailla, että jos yritys ehtii toimittaa puuttuvat paperit ennen kuin se ehditään poistaa rekisteristä, ei sitä sitten voida poistaa, Huolman sanoo.

Tilintarkastusvalvonnan lakimies Jaakko Mikkilä PRH:sta ei osaa sanoa, kauanko tilintarkastajan määräämistä koskevassa asiassa kestää. Hänen mukaansa yleensä asian vireille tulosta ratkaisuun kuluu useita kuukausia.

Poliisi epäilee kahta avustuspetoksesta

Huolmanin mukaan rekisteristä poistaminen jäisi lepäämään siinäkin tapauksessa, että tuomioistuin määräisi Uroksen konkurssiin. Tuolloin odotettaisiin konkurssiasian loppuun käsittelemistä.

Viime kuussa Nordea , Oulun Osuuspankki ja valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera hakivat Uroksen Suomen-yhtiötä konkurssiin Oulun käräjäoikeudessa. Tammikuussa joukkoon liittyi työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen , joka hakee Urosta konkurssiin rästiin jääneiden työeläkemaksujen vuoksi.

Uros vastustaa Oulun käräjäoikeuteen toimittamassaan lausumassa velkojiensa konkurssihakemusta. Yhtiö sanoo käyvänsä parhaillaan useita rahoitusneuvotteluja, joiden menestyessä se pystyy suoriutumaan velvoitteistaan eikä ole konkurssilaissa edellytetyllä tavalla maksukyvytön.

Uroksen velkojien nostamien kanteiden lisäksi Oulun poliisi epäilee Urosta törkeästä avustuspetoksesta. Tutkinta liittyy Business Finlandin eli silloisen Tekesin vuosina 2011–2013 antamiin miljoonien eurojen tuotekehityslainoihin ja avustuksiin.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Heikkinen kertoo poliisin epäilevän, että kaksi ihmistä on syyllistynyt törkeään avustuspetokseen yrityksen toiminnassa. Epäiltyjen määrästä kertoi aiemmin Kaleva.