Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia analysoitiin ennätysmäärä, Utsjoella aurinko nousee ensimmäistä kertaa yli 50 päivään, Naton sotalaiva asemissa Itämerellä Ruotsin eteläpuolella

Kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset analysoi viime vuonna ennätysmäärän kuvia ja videoita, joiden epäiltiin todistavan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Yhteensä järjestö kävi Suomessa läpi yli 113 000 kuvaa ja videota.

Pelastakaa Lapset käyttää analysointiin Project Arachnid -järjestelmää, jossa tekoäly havaitsee materiaalia avoimesta ja pimeästä verkosta. Asiantuntijat varmistavat, että järjestelmän löytämät kuvat ja videot ovat laittomia.

Vuodesta 2018 lähtien Pelastakaa Lapset on analysoinut yli 231 000 kuvaa, joista suurin osa on todistanut lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Kaamos väistyy viimeisimmästäkin Suomen kolkasta – Utsjoella aurinko nousee ensimmäistä kertaa yli 50 päivään

Kaamosaika päättyy tänään Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella. Myös polaariyöksi kutsuttu kaamos on napapiirin pohjoispuolella ilmenevä ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana lainkaan horisontin yläpuolelle.

Kaamos laskeutui Utsjoelle 24. päivänä marraskuuta, mikä tarkoittaa, että ajanjakso kesti yli 50 vuorokautta.

Tänään aurinko nousee Utsjoella puolenpäivän aikaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän pituus Utsjoella on noin tunnin ja 10 minuuttia.

Naton sotalaiva asemissa Itämerellä Ruotsin eteläpuolella – Naton mukaan se on tarkkailemassa alueen tilannetta

Sotilasliitto Naton sotalaiva on asemoitu Itämerelle Ruotsin eteläpuolella, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Naton edustajan mukaan laiva on tarkkailemassa tilannetta alueella.

Tällä hetkellä hollantilainen HNLMS Rotterdam on Tanskan Bornholmin saaren eteläpuolella. Se on Naton nopean toiminnan laivaosaston lippulaiva.

Aftonbladetin mukaan laiva liikennöi Juutinrauman läpi lauantaina. Meriliikennettä seuraavan MarineTrafficin mukaan se on pysynyt merialueella viikonlopun yli.

Suomessa asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Turvallisuustilanne Itämeren alueella kiristyi viime viikolla entisestään, kun kolme venäläistä maihinnousualusta lipui Itämerelle.

Kiinan talous kasvoi nopeimmin kymmeneen vuoteen

Kiinan talous kasvoi viime vuonna nopeimmin kymmeneen vuoteen, selviää tänään julkaistuista virallisista tilastoista. Maan talous kasvoi viime vuonna kaikkiaan 8,1 prosenttia.

Kasvu kuitenkin hidastui viimeisen kolmen kuukauden aikana, kun viranomaiset kamppailivat koronaviruksen sekä kiinteistömarkkinoiden taantuman kanssa.

Vuotuinen kasvu ylitti ennusteet. Maan tilastovirasto varoitti kuitenkin, että kotimaan talouteen kohdistuu paineita muun muassa kysynnän supistumisen takia. (Lähde: AFP)

Etelä-Korea sanoo Pohjois-Korean tehneen asekokeen, myös Japanin rannikkovartiosto vahvisti asian

Etelä-Korean armeija sanoo Pohjois-Korean ampuneen tunnistamattoman ammuksen maanantaina. Myös Japanin rannikkovartiosto vahvistaa saman ja arvioi asekokeen tehdyn mahdollisesti ballistisella ohjuksella.

Kyseessä on Pohjois-Korealle jo neljäs asekoe tämän vuoden puolella. Pohjois-Korea on aiemmin kertonut testanneensa kahdesti hypersoonista ohjusta, ja lisäksi se laukaisi perjantaina kaksi rautateillä kuljetettavaa taktista ohjusta.

Yhdysvallat määräsi viime viikolla uusia pakotteita Pohjois-Korealle ohjuskokeiden vuoksi. Pohjois-Korea sanoi uusien pakotteiden olevan "provokaatio". (Lähde: AFP)

Ranskassa laitaoikeiston presidenttiehdokkaan vihapuheoikeudenkäynnissä annetaan ratkaisu

Ranskassa oikeus punnitsee tänään laitaoikeistolaisen presidenttiehdokkaan Eric Zemmourin esittämien kommenttien laillisuutta. Zemmour on syytettynä vihan lietsonnasta, kun hän vuonna 2020 luonnehti siirtolaislapsia varkaiksi, tappajiksi ja raiskaajiksi televisiolähetyksessä.

63-vuotias Zemmour on saanut viime vuosikymmenellä kaksi sakkotuomiota vihapuheesta. Tuomioiden lisäksi hänen maahanmuuttoa ja islamia koskevat kommenttinsa ovat olleet rikostutkinnassa toistakymmentä kertaa.

Jos Zemmourin katsotaan syyllistyneen rikokseen, voidaan hänet tuomita jopa vuodeksi vankeuteen. Tuomiota odotetaan iltapäivällä puoli kolmen aikaan. (Lähde: AFP)

Ovetshkinin avausmaali laiha lohtu Washingtonille, Petterssonin kuivakausi vihdoin ohi

Jääkiekon NHL:ssä pelattiin ainoastaan yksi ottelu, kun Washington Capitals isännöi Vancouver Canucksia. Vancouver haki Washingtonista 4–2-vierasvoiton.

Washingtonin venäläinen tähtihyökkääjä Aleksandr Ovetshkin vei joukkueensa avauserässä 1–0-johtoon. Vancouver vastasi toisessa erässä, kun seitsemän ottelua maaleitta pelannut ruotsalaishyökkääjä Elias Pettersson osui vihdoin tolppien väliin. Pettersson teki toisessa erässä kaksi maalia, ja Bo Horvat vei joukkueensa 3–1-johtoon.

Päätöserässä Washingtonin Tom Wilson teki vielä kavennusosuman ennen kuin Vancouverin J.T. Miller viimeisteli loppunumerot 4–2. Vancouverin Juho Lammikko jäi pisteittä.