Etenkin lannoitteiden ja energian hintojen huima nousu leikkaa maatalouden yrittäjätuloa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus.
Kustannusten nousun seurauksena maatalouden yrittäjätulo on katsauksen mukaan jäämässä ennakoituakin heikommaksi vuonna 2021.
– Syksyn ennusteessa arvioimme yrittäjätulon laskevan vuonna 2021 viidenneksellä. Tilastokeskuksen joulukuun ennakkotiedon mukaan lasku voisi kuitenkin olla jopa 36 prosenttia, mutta siinä ei ole huomioitu mahdollisten sopeuttamistoimien vaikutusta. Lasku asettunee tälle välille, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:n tiedotteessa.
Tuotantokustannusten kasvun ohella yrittäjätuloa kutistaa sateisen kevään ja kuivan kesän aiheuttama heikko sato. Esimerkiksi typpilannoite urean hinta nousi maailmanmarkkinoilla noin 100 prosenttia heinäkuun alusta joulukuuhun ja fosforilannoitteiden hinnat nousivat noin 40 prosenttia.
Tilojen on sopeutettava toimintaansa
Tilannekatsauksen mukaan edessä ovat maatalousyrittäjien sopeuttamistoimenpiteet. Ne tarkoittavat esimerkiksi muutoksia kasvivalintoihin ja lannoitteiden käytön vähentämistä.
– Osa viljelijöistä siirtää lannoitehankintoja kevääseen, ja viljelypinta-aloja saatetaan pienentää. Kotieläintuotannossa korkeisiin rehukustannuksiin sopeudutaan tuotantoa pienentämällä. Investointeja saatetaan hidastaa tai siirtää myöhemmäksi, tilannekatsauksen julkistuksessa todetaan.
Kotimaisen lihan tuotannossa on katsauksen mukaan jo reagoitu kotieläintuotannon kustannuskriisiin. Sianlihan tuottajahinta nousi syksyllä, mutta vuositasolla tuottajahinta silti laski, koska se on vahvasti sidoksissa sianlihan vientiin.
– Sikatilojen tilanne onkin edelleen hankala, koska samalla kun tuotantokustannukset pysyvät korkealla, sianlihan kotimainen kulutus vähenee, sanoo maatalousekonomisti Juuso Aalto-Setälä tiedotteessa.
Maidon tuottajahi nta ylitti 40 senttiä litralta
Viime kuukausina tärkeimpien meijerituotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet vahvan kysynnän ja keskeisten tuottajamaiden maidontuotannon horjumisen vuoksi. Suomessa maidon keskimääräinen tuottajahinta lähti syksyllä nousuun ylittäen 40 sentin rajapyykin syyskuussa. Marraskuussa tuottajahinta oli 42,42 senttiä maitolitralta.
Tilannekatsauksen mukaan lypsylehmien ja maitotilojen määrät vähenevät Suomessa trendinomaisesti, mutta samalla lypsylehmien määrä tilaa kohti kasvaa. Maidontuotannon määrän oletetaan edelleen hieman pienentyvän, kun tuotantoa sopeutetaan kotimaiseen kysyntään.
Rehuviljan puute Suomessa voi johtaa keväällä viljantuontiin
Viime vuonna Suomessa korjattu viljasato jäi tilannekatsauksen mukaan heikoksi kevään kylvöajan sateiden ja kuivan ja kuuman kesän vuoksi. Kevään aikana rehuviljan puute voi johtaa viljan tuontiin. Erityisesti kauran ja ohran hinta nousi syksyn aikana korkeaksi.
Suomen vehnäsato oli kohtuullinen, koska syysvehnä pystyi hyödyntämään viime vuoden kasvuolosuhteet paremmin. Vehnäsadon laatu oli kuitenkin vaihteleva.