Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispa Keskitalo tapasi paavin: "Saamelaisten kohtelun historia ei ole kaunista luettavaa"

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo tapasi maanantaina yksityisesti paavi Franciscuksen Vatikaanissa. Mukana olivat myös piispa emeritus Teemu Sippo Katolisesta kirkosta Suomessa, evankelis-luterilaisena pappina saamelaisalueella toimiva kolttasaamelainen Mari Valjakka ja Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko.

Piispa Keskitalo nosti puheessaan paaville esille saamelaisia ja muita alkuperäiskansoja koskevat kysymykset.

– Saamelaisen alkuperäiskansan kohtelun historia valtakulttuurien puristuksessa ei ole kaunista luettavaa. Pyrkimys sulauttaa saamen kansa osaksi valtakulttuuria ja kieltä on jättänyt sukupolvien yli ulottuvat haavat ja traumat. Sulauttamispyrkimyksiin ovat historian kuluessa syyllistyneet myös kristilliset kirkot, piispa Keskitalo muistutti paaville.

Keskitalo totesi pitävänsä erityisen tärkeänä Suomessa käynnistynyttä saamelaisten totuus- ja sovintoprosessia. Sen tarkoituksena on kuulla saamelaisten kertomuksia ja etsiä totuutta ja sovintoa menneisyyden kipeistä asioista.

– Tulemme vielä myös siihen hetkeen, jolloin koko Suomen evankelis-luterilainen kirkon on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta. Katumus ja mahdollinen anteeksipyyntö koskevat menneisyyden väärinkäytöksiä ja rakenteellisia syntejä, jotka vaikuttavat edelleen ihmisten elämässä, Keskitalo sanoi.

Piispan puheen voi lukea kokonaan tästä.