Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat kääntyivät loppuvuonna laskuun – Vuokraturvan mukaan vuokra-asuntojen markkinoilla tapahtui vuodessa "valtava murros"

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat loka-joulukuussa nopeimmin Turussa ja Tampereella, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. Turussa vuokrat kohosivat 1,4 prosenttia ja Tampereella 1,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu oli hitaampaa kuin muussa Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vuokrataso kohosi keskimäärin 0,6 prosenttia vuoden takaisesta, kun muualla maassa kirjattiin nousua keskimäärin 0,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat jopa laskivat 0,1 prosenttia, kun vuokratasoa verrataan edelliseen vuosineljännekseen. Muualla Suomessa vuokrat pysyivät loppuvuonna edellisen neljänneksen tasolla.

Vuokraturvan mukaan vuokra-asuntojen markkinoilla on tapahtunut vuodessa "valtava murros".

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan vuokranantajat totuttelevat nyt uuteen normaaliin, kun asuntojen vuokraus on muuttunut selvästi aiempaa haastavammaksi.

– Toisaalta vuokralaisilla on enemmän vaihtoehtoja ja parempi neuvotteluasema kuin vuosikymmeniin, Metsola kirjoittaa yhtiön blogissa .

Metsolan mukaan muutos on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Hänen mukaansa hyvistä vuokralaisista käydään nyt kovaa kilpailua, eivätkä asunnot enää lähes automaattisesti vuokraa itse itseään.

– Aiemmin vuokra-asuntojen ylikysyntä on ollut niin suurta, että kysyntä on kasvukeskuksissa ollut käytännössä kaikille asunnoille. Nyt jyvät ja akanat erottuvat uudella tavalla toisistaan myös vuokramarkkinoilla.

"Muutoksen suunta on historiallinen"

Suomen Vuokranantajat kiinnittää huomiota siihen, että loka-joulukuussa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat laskivat koko maassa 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Järjestön mukaan vuokrataso ei kertaakaan aiemmin ole laskenut koko maan tasolla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna Tilastokeskuksen vuokratilastossa, joka kattaa tiedot vuodesta 2015 alkaen.

Myös uusien vuokrasuhteiden neliövuokrissa oli järjestön mukaan pientä laskua edellisestä vuosineljänneksestä koko maan tasolla.

Suomen Vuokranantajien ekonomistin Sakari Rokkasen mukaan vuokratason lasku loppuvuonna ei ollut suuri, mutta "muutoksen suunta on historiallinen".

– Loppuvuosi on tavallisesti vuokra-asuntomarkkinoilla loppukesän sesongin jälkeen hiljaisempi ajanjakso. Vaikuttaa siltä, että päättyneen vuoden loppu on ollut erityisen hiljainen ja moni vuokranantaja on laskenut vuokrapyyntejä ja jättänyt vuokrankorotukset tekemättä. Pitkittynyt koronapandemia on iskenyt vuokra-asuntojen kysyntään monessa kaupungissa, mutta vuokra-asuntojen tarjonta on jatkanut kasvuaan, Rokkanen sanoo tiedotteessa.

Suomen Vuokranantajien mukaan pääkaupunkiseudun vuokrakehitys on selkeästi hidastunut aiemmista vuosista. Järjestö arvioi, että pääkaupunkiseudun tilannetta selittävät muun muassa läpi korona-ajan kasvanut asuntotarjonta sekä matkailun väheneminen.

– Vuokranantajan on hyvä varautua siihen, että kilpailu vuokralaisista on aiempaa kireämpää myös sen jälkeen, kun korona lopulta hellittää, Rokkanen sanoo.

Helsingissä keskivuokra yli 21 euroa neliöltä

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskimääräinen vuokrataso oli viime vuoden lopulla Helsingissä 21,6 euroa neliömetriltä. Espoossa keskivuokrataso oli 18,6 euroa ja Vantaalla 18,3 euroa neliöltä. Tampereella vastaava lukema oli 15,6 euroa ja Turussa 14,8 euroa neliöltä.

Matalimmat vuokrat olivat Kouvolassa, Raumalla ja Porissa, missä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskimääräinen vuokrataso oli noin 11 euroa neliöltä.