Yhdysvaltain senaatti torppasi Bidenin ajaman vaalilakien uudistuksen

Yhdysvaltain senaatti on torpannut presidentti Joe Bidenin ajaman vaalilakien uudistuksen.

Kaksi lakiesitystä läpäisivät aiemmin edustajainhuoneen äänestyksen, mutta kaatuivat republikaanien vastustukseen senaatissa keskiviikkona paikallista aikaa.

Uuden lainsäädännön olisi ollut tarkoitus helpottaa äänestämistä.

– Olen syvästi pettynyt siihen, että senaatti on epäonnistunut demokratiamme puolustamisessa. Olen pettynyt – mutta en ole luovuttanut, Biden kommentoi Twitterissä äänestyksen jälkeen.

Bidenin mukaan "tarvittavan lainsäädännön" edistämistä jatketaan.

Demokraattien mukaan äänestämistä vaikeutettu syrjivästi

Konservatiivisissa osavaltioissa on viime aikoina viety läpi äänestämistä vaikeuttavia säännöksiä.

Uusi lainsäädäntö olisi muun muassa taannut liittovaltiotasolla oikeuden postiäänestykseen, tehnyt ennakkoäänestyksestä vähintään kaksiviikkoisen sekä tehnyt vaalipäivästä kansallisen vapaapäivän.

Lainsäädännössä tartuttiin myös niin sanottuun "gerrymanderointiin" eli kongressin vaalipiirien rajojen uudelleenpiirtämiseen vallassa olevan puolueen eduksi.

Uudessa laissa olisi vaadittu liittovaltion hyväksyntää ennen vaalilakien muuttamista niissä osavaltioissa, joiden historiassa on tapahtunut syrjintää.

Demokraatit ja äänioikeusaktivistit katsovat, että republikaanit ovat pyrkineet rajoittamaan äänestämistä erityisesti mustien ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa.

– On vuosi 2022, ja he poistavat röyhkeästi lisää äänestyspaikkoja piirikunnista, joissa mustat ja latinot ovat yliedustettuina, sanoi demokraattisenaattori Cory Booker.

– En keksi tätä päästäni. Se on tosiasia.

McConnell: Äänestämisen vaikeus ei ole ongelma

Senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin mukaan huoleen äänestämisen vaikeudesta ei ole aihetta.

– Tuoreessa kyselyssä 94 prosenttia amerikkalaisista piti äänestämistä helppona. Tämä ei ole ongelma, McConnell sanoi toimittajille ennen äänestystä.

Kaikki 50 republikaanisenaattoria äänestivät uudistuksia vastaan.

Demokraateilla on tekninen enemmistö tasaisesti jakautuneessa senaatissa, sillä 50–50-tasatilanteessa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee. Puoltavia ääniä olisi kuitenkin vaadittu 60.

Filibusterin eli jarrutuskeskustelusäännön mukaan monissa lainsäädäntöasioissa jarrutuskeskustelun lopettamiseen tarvitaan senaatissa vähintään 60 ääntä.

Demokraattijohtaja Chuck Schumer esitti oljenkortena vielä filibuster-säännöstä poikkeamista. Tämäkin ehdotus kaatui kuitenkin republikaanien sekä kahden demokraattisenaattorin, Joe Manchinin ja Kyrsten Sineman vastustukseen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut