Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Auton takapenkillä istunut mies ampui apukuljettajan paikalla ollutta niskaan – tuomittiin tapon yrityksestä viiden vuoden vankeuteen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 31-vuotiaan miehen vankeuteen tapon yrityksestä Espoossa viime vuoden syyskuussa. Tuomittu ampui henkilöauton takapenkiltä niskaan miestä, joka istui etupenkillä apukuljettajan paikalla.

Syyttäjän mukaan tuomitun motiivina oli kostaa aiemmin törkeistä huumerikoksista saamansa tuomio, johon nyt uhriksi joutuneen kertomus oli vaikuttanut. Uhri puolestaan kertoi tuomitun haukkuneen häntä vasikaksi ennen ampumista.

Syyttäjä vetosi oikeudessa telekuuntelutallenteisiin, joissa tuomitun tuntemat ulkopuoliset puhuivat ampumisesta puhelimessa.

– Keskusteluissa on noussut esiin, että vastaaja olisi ampumisella kostanut sen, että (uhri) oli aikaisemmassa huumerikosta koskevassa esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä kertonut tietoja, jotka olivat myötävaikuttaneet muun ohella vastaajan tuomitsemiseen pitkään vankeusrangaistukseen, oikeus toteaa.

Oikeuden mukaan tallenteille voi kuitenkin antaa vain rajallisen merkityksen teon motiivin ja ampumisen puolesta, koska tallenteilla puhuneet olivat lähinnä spekuloineet tapahtunutta.

Hengenvaaralliset vammat

Oikeus kuitenkin katsoi keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnon perusteella, että tuomittu ampui uhria tahallaan.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta murhan yrityksestä, mutta oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että teko olisi tehty vakaasti harkiten. Oikeus katsoi miehen syyllistyneen tapon yritykseen.

Tuomiossa todetaan, että uhrille aiheutettiin hengenvaaralliset ja vaikeat vammat, jotka jäävät pysyviksi.

– Se, että (uhri) ei ole kuollut, on johtunut satunnaisesta syystä, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan uhri vietiin sairaalaan, mutta vasta noin tunnin kuluttua ampumisesta.

Oikeus katsoi, että tuomitun teko oli hyvin vaarallinen ja osoitti erittäin suurta syyllisyyttä tekotapa huomioiden. Käräjäoikeus tuomitsi Fitim Krenzin viiden vuoden vankeusrangaistukseen ja maksamaan uhrille lähes 47 000 euroa korvauksia.