Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vihreiden kannattajat entistä enemmän vasemmalla, perussuomalaisten oikealla, ilman lapsenlapsia jääminen voi olla suuri suru, Saksan CDU-puolue valitsee uuden johtajan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Vihreiden kannattajat ovat aiempaa vasemmistolaisempia, perussuomalaiset oikeistolaisempia

Aiempaa suurempi osa vihreiden kannattajista sijoittaa itsensä poliittisesti vasemmistoon, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta. Samalla perussuomalaisten kannattajista hiukan aiempaa useampi sijoittaa itsensä oikeiston puolelle.

Vihreistä vasemmistolaisten osuus on kyselyssä noussut yli 60 prosenttiin, kun se kolme vuotta sitten oli 44 prosenttia. Perussuomalaisista hiukan yli puolet määritteli itsensä oikeistolaisiksi. Kolme vuotta sitten osuus jäi niukasti alle puoleen.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi reilu 1 000 ihmistä. Virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ilman lapsenlapsia jääminen voi olla suuri suru

Yhä useampi ikääntyvä suomalainen saattaa jäädä ilman lapsenlapsia. Taustalla on samoja syitä kuin lapsettomuuden yleistymisen taustalla ylipäätään. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi 2010-luvulla yleistynyt vapaaehtoinen lapsettomuus tai se, ettei sopivaa kumppania löydy, Väestöliitosta kerrotaan.

Ilman lapsenlapsia jäämiseen voi liittyä monenlaisia kipeitä tunteita: vihaa, katkeruutta, surua, ulkopuolisuutta ja vaille jäämistä.

Isovanhemmuutta toivovan kannattaa noudattaa aiheen suhteen hienovaraisuutta omia aikuisia lapsiaan kohtaan. Asiallisestikin esitetyt ja hyvää tarkoittavat kysymykset voivat osua arkaan kohtaan ja loukata yksityisyyttä.

HS-gallup: Noin kolmasosa kannattaa naisten asevelvollisuutta

Helsingin Sanomien HS-gallupissa 42 prosenttia säilyttäisi asevelvollisuuden entisellään vain miehiä koskevana ja 31 prosenttia laajentaisi asevelvollisuuden koskemaan myös naisia.

Kantar TNS:n toteuttama tutkimus tehtiin tammikuun alkupuolella. Vastaajia oli 1 003. Naisista laajentamista kannatti 26 prosenttia ja miehistä 36 prosenttia.

HS:n mukaan naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutui viime keväänä kaikkien aikojen suurin määrä ihmisiä, 1 675 naista.

Helsingin keskustassa Asema-aukiolla puukotus, tutkitaan alustavasti tapon yrityksenä

Poliisi kertoi myöhään perjantai-iltana Twitterissä Helsingin keskustassa Asema-aukiolla tehdystä puukotuksesta. Poliisin mukaan yksi epäilty on otettu kiinni.

Puukotuksen uhri on viety hoidettavaksi sairaalaan. Poliisi kertoo, että puukotusta tutkitaan alustavasti tapon yrityksenä.

Poliisi sanoo tiedottavansa asiasta lisää aikaisintaan lauantaina.

WSJ: Saksa estää Viroa välittämästä tykistöä Ukrainaan

Saksa on kieltänyt toista sotilasliitto Naton jäsentä Viroa lähettämästä Ukrainaan kenttätykkejä, jotka myytiin Saksasta 1990-luvulla Suomeen ja välitettiin myöhemmin Viroon. Asiasta kertovat virolaiset ja saksalaiset viranomaislähteet sanomalehti Wall Street Journalille.

Alun perin Neuvostoliitossa valmistettujen ja Itä-Saksaan vietyjen aseiden välittäminen Ukrainaan olisi vaatinut luvan Saksalta. Saksa asettuu asiassa jyrkästi eri linjalle kuin esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Puola, jotka ovat antaneet lupansa aseiden välittämiselle Baltiasta Ukrainaan.

Lehdelle puhuneet saksalaisviranomaiset perustelevat päätöstä maan pitkäaikaisella linjauksella välttää asetoimituksia jännitteisille alueille.

Saksassa oppositiossa haavojaan nuoleva CDU-puolue valitsee uuden johtajan

Saksassa kristillisdemokraattinen CDU-puolue uudistaa tänään puoluejohtonsa yksipäiväiseksi typistetyssä etäpuoluekokouksessa. CDU:n kannatus jäi syksyn vaaleissa historiallisen alhaiseksi, minkä jälkeen puoluejohtaja Armin Laschet ilmoitti vetäytyvänsä tehtävästä.

Oppositiossa olevan CDU:n johtopaikassa on vankasti kiinni Friedrich Merz. Merz keräsi ylivoimaisen suuren kannatuksen puolueen viime vuoden lopulla tekemässä jäsenäänestyksessä, jossa ääntään käytti yli 250 000 CDU:n jäsentä.

Vaikka jäsenäänestyksen tulos ei ole velvoittava, odotetaan puoluekokouksen osanottajajoukon kunnioittavan puolueen jäsenten vahvaa tahdonilmaisua. (Lähde: AFP)

Trumpin allekirjoittamaton toimenpidemääräys äänestyskoneiden takavarikoinnista paljastui

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon luoma allekirjoittamaton toimenpidemääräys äänestyskoneiden takavarikoinnista on tullut julkisuuteen. Asiakirjan on julkaissut kansallisarkisto ja verkkolehti Politico on nähnyt sen.

16. joulukuuta 2020 päivätyssä kolmesivuisessa asiakirjassa määrätään puolustusministeriö takavarikoimaan, säilyttämään ja analysoimaan kaikki äänestyskoneet sekä sähköisesti kerätyt materiaalit. Esimerkiksi Georgian osavaltiossa käytettiin sähköistä kosketusnäyttöä äänestyksen yhteydessä.

Määräys on osa yli 750 asiakirjan aineistoa, joka on luovutettu Capitol-hyökkäystä tutkivalle komitealle. (Lähde: AFP)

Rio de Janeiron perinteinen sambakarnevaali siirtyy huhtikuun lopulle

Etelä-Amerikan Brasiliassa Rio de Janeirossa järjestettävä perinteinen sambakarnevaali siirtyy huhtikuun lopulle. Karnevaali oli tarkoitus järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan helmikuun lopulla.

Syynä karnevaalin siirtymiselle on koronaviruspandemia, sillä Brasiliassa leviää parhaillaan koronan omikronvariantti. Koronaviruspandemia on kurittanut lähes 215 miljoonan asukkaan maata, sillä Brasiliassa on kuollut yli 622 000 ihmistä viruksen aiheuttamaan tautiin. Lähes 70 prosenttia brasilialaisista aikuisista on saanut kaksi koronavirusrokotetta.

Rio de Janeiron sambakarnevaalit peruttiin vuosi sitten pandemian vuoksi. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho juoni Carolinalle voittomaalin, Teuvo Teräväinen loukkaantui

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes voitti New York Rangersin 6–3. Carolinan suomalaishyökkääjä Sebastian Aho oli näkyvästi mukana joukkueensa voitossa.

Aho teki Carolinan voittomaalin ja lisäksi hän syötti kaksi muuta osumaa. Myös Teuvo Teräväinen syötti yhden maalin ennen kuin joutui jättämään kaukalon loukkaantumisen vuoksi. Carolina kertoi Twitterissä Teräväisen saaneen alavartalovamman.

Rangersin suomalainen Kaapo Kakko jäi ottelussa pisteittä.

Norwichille tärkeä vierasvoitto Watfordista, Pukki alusti voittomaalin

Jalkapallon Englannin Valioliigassa perjantaina Norwich voitti vieraskentällä Watfordin 3–0. Voitollaan Norwich nousi sarjataulukossa Watfordin edelle ja samalla putoamisviivan yläpuolelle.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta toisella alkoi tapahtua. Ensin Norwichin hyökkääjä Teemu Pukki voitti kaksinkamppailussa Watfordin puolustajan Samirin ja keskitti maalille, josta Joshua Sargent ohjasi 1–0-voittomaalin. Maali hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen.

2–0-maalin Sargent puski 74. minuutilla Milot Rashican keskityksestä. Norwichin kolmas maali syntyi lisäajan toisella minuutilla, kun Watfordin Juraj Kucka ohjasi pallon omaan maaliin.

Ottelu oli toisella puoliajalla keskeytyksissä lähes 12 minuuttia, kun Vicarage Road -stadionilta sammui osa valoista.