Yhdysvalloilta ja Natolta ei lupauksia sotilasliiton laajentamisen pysäyttämisestä

Yhdysvallat ja Nato jättivät keskiviikkona kirjallisen vastauksen Venäjän niin kutsuttuihin turvallisuusvaatimuksiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi kirjallisen vastauksen jättämisen jälkeen, että Yhdysvallat on luonut "vakavasti otettavan diplomaattisen polun" Ukrainan ja Venäjän tilanteen ratkaisemiseksi vastauksessaan Venäjälle.

– Teemme selväksi, että olemme sitoutuneet ydinperiaatteisiin, joihin kuuluu Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden ylläpitäminen ja puolustaminen sekä valtioiden oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan, Blinken kertoi.

Käytännössä Yhdysvallat siis torjuu Venäjän vaatimukset siitä, ettei sotilasliitto Nato saisi laajentua enää itään.

Blinken kertoi myös, että aikoo keskustella lähipäivinä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Yhdysvaltain vastauksesta Venäjän vaatimuksiin.

Vastaukset ovat Venäjän joulukuussa julkistamiin sopimusluonnoksiin, joiden sisältö vähentäisi lännen vaikutusvaltaa Itä-Euroopassa.

Naton pääsihteeri: Venäjän pitää vetää joukkonsa Ukrainasta, Georgiasta ja Moldovasta

Naton jätettyä vastauksensa pääsihteeri Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessaan, että Nato toivoo diplomaattista ratkaisua, mutta on varautunut pahimpaan.

Stoltenberg toivoi kehitystä Naton ja Venäjän välisissä suhteissa, Euroopan turvallisuustilanteessa sekä asevalvonnassa, läpinäkyvyydessä ja riskien vähentämisessä.

Stoltenberg kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin tapaan, että valtioilla on oikeus päättää itse liittoumistaan, ja kehotti Venäjää pidättäytymään sotilaallisesta uhittelusta.

– Venäjän pitää myös vetää joukkonsa Ukrainasta, Georgiasta ja Moldovasta, missä ne ovat ilman näiden maiden suostumusta, Stoltenberg kertoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin mukaan Yhdysvaltain Venäjälle lähettämää vastausta ei aiota julkistaa diplomaattisista syistä.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan ulkoministeri Lavrov kertoi aiemmin keskiviikkona, ettei Venäjä julkaise pyydettäessä Yhdysvaltain vastausta turvallisuusvaatimuksista, mutta kertoo vastauksen pääkohdat.

Pariisissa neuvotelleet Venäjä ja Ukraina vahvistivat sitoutuvansa aiempiin tulitaukosopimuksiin Itä-Ukrainassa

Pariisissa neuvotelleet Venäjä ja Ukraina sekä Saksa ja Ranska vahvistivat yhteisessä lausunnossaan sitoutuvansa aiemmin määriteltyihin tulitaukosopimuksiin Itä-Ukrainassa.

Venäjän edustaja Dmitri Kozak kertoi neuvottelujen jälkeen, että ne "eivät olleet yksinkertaisia".

– Huolimatta tulkintaeroista olimme yhtä mieltä siitä, että kaikkien osapuolten on pidettävä yllä sopimusten mukainen tulitauko Itä-Ukrainassa, Kozak kertoi.

Ranskaa edustanut presidentti Emmanuel Macronin avustaja kertoi, että keskustelut olivat vaikeita, mutta ne tarjosivat kokeilumahdollisuuden Venäjän halulle neuvotella.

Tapaaminen alkoi keskiviikkona puoliltapäivin ja kesti yli kahdeksan tuntia.

Niin kutsuttuun Normandia-ryhmään kuuluvat neljä maata tapaavat uudestaan kahden viikon päästä Berliinissä.

Kozakin mukaan valtionjohtajien mukaan tuominen neuvotteluihin ei ole suunnitelmissa.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut