Moscow Times: Lavrovin mukaan sotaa ei tule, jos se riippuu Venäjästä

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan sotaa ei tule, jos asia on kiinni Venäjästä. Moscow Timesin mukaan Lavrov kommentoi Ukrainan tilannetta ja lännen vastauksia Venäjän turvallisuusvaatimuksiin media tilaisuudessa perjantaina.

Lavrov kuitenkin painotti samalla, että Venäjä ei anna lännen polkea Venäjän etuja tai jättää ne töykeästi huomiotta.

Venäjän ulkoministerin mukaan maan saamat vastaukset vaatimuksiinsa Yhdysvalloilta ja sotilasliitto Natolta olivat eritasoiset. Vaikka länsi sivuutti Lavrovin mukaan Venäjän keskeisen vaatimuksen, Yhdysvaltain vastaukset saivat häneltä tunnustusta. Naton vastaukset sen sijaan olivat Lavrovin mukaan "häpeällisiä" ja erittäin ideologisia.

Venäjän ulkoministeri myös syytti länsimaiden hallituksia siitä, että ne "hysteerisesti edistävät" Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Veteraanidiplomaatti sanoi, että Moskova ei tee kompromisseja sellaisissa kysymyksissä kuten Ukrainan mahdollinen Nato-jäsenyys. Lavrov toisti Venäjän varoitukset kostotoimista, jos sen vaatimukset hylätään.

– Jos yrityksemme sopia molemmille osapuolille hyväksyttävistä periaatteista turvallisuuden takaamiseksi Euroopassa epäonnistuvat, ryhdymme vastatoimiin, hän vakuutti.

"Suhteiden katkaisu Venäjään ei kenenkään etu"

Lavrov sanoi, että uusien länsimaisten pakotteiden käyttöönotto, kuten henkilökohtaiset toimenpiteet presidentti Vladimir Putinia vastaan ​​tai Venäjän sulkeminen pois Swift-maksujärjestelmästä, olisivat yhtä kuin suhteiden katkaiseminen Venäjään.

– En usko, että tuo on kenenkään etu, ulkoministeri korosti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lavrovin mukaan hänen on määrä keskustella "lähipäivinä" Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Länsi on syyttänyt Venäjää 100 000 sotilaan kokoamisesta Ukrainan rajalle ja uhannut ennennäkemättömillä sanktioilla, jos Venäjä hyökkää.

Lukashenka sanoo Valko-Venäjän liittyvän sotaan, jos Venäjän kimppuun hyökätään

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo, että hänen maansa lähtee sotaan, jos sen keskeistä liittolaista Venäjää vastaan hyökätään.

Lukashenka lupasi tänään pitämässään televisioidussa puheessaan myös, että Valko-Venäjä on valmis ottamaan alueelleen "satojatuhansia" Venäjän sotilaita konfliktin sattuessa.

Lukashenka sanoi televisiopuheessaan ensin, että Valko-Venäjä lähtee sotaan, jos sinne hyökätään.

– Toinen tapaus, joka voi johtaa Valko-Venäjän mukaan sotaan, olisi suora hyökkäys liittolaistamme Venäjää vastaan, Lukashenka sanoi.

– Nousemme puolustamaan maatamme – meidän kotimaatamme, hän sanoi viitaten Valko-Venäjään.

Lukashenka kuitenkin lisäsi, että tuollaisessa sodassa ei olisi voittajia, vaan "kaikki menetetään".

Venäjä on parin viime kuukauden aikana keskittänyt noin 100 000 sotilasta ja raskasta kalustoa Ukrainan rajojen tuntumaan. Viime viikkoina se on siirtänyt sotilaita myös Valko-Venäjälle, jossa niiden on virallisesti tarkoitus osallistua helmikuussa maiden yhteiseen sotaharjoitukseen. Lännessä on pelätty myös sitä vaihtoehtoa, että Venäjä voisi hyökätä Valko-Venäjältä käsin Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa kohti.

Venäjä on Lukashenkan hallinnon tärkeä tukija. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat virallisesti valtioliitossa, mutta Lukashenka ei kuitenkaan ole perinteisesti ollut täysin Kremlin talutusnuorassa.

Vuoden 2020 vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien ja niitä seuranneiden protestien väkivaltaisen musertamisen jälkeen Lukashenka on ollut kansainvälisesti entistä enemmän eristyksissä ja yhä vahvemmin riippuvainen Venäjän tuesta.

- - -

Lähteenä myös AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut