Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tsunamiaallon aiheuttamat öljyvahingot Perussa ovat luultua suurempia – alueelle julistettu kolmen kuukauden hätätila

Perun hallinto kertoo Tongan lähellä sattuneen tulivuorenpurkauksen aiheuttaman öljyvuodon olevan kaksi kertaa suurempi kuin aiemmin on kerrottu. Ympäristöministeri Ruben Ramirezin mukaan mereen pääsi lähes 12 000 tynnyrillistä raakaöljyä, kun aiemmissa arvioissa on puhuttu noin 6 000 tynnyrillisestä.

Vuoto tapahtui öljynjalostamolla Perun rannikon edustalla, jossa purkauksen aiheuttamat hyökyaallot osuivat öljyä purkamassa olevaan säiliöalukseen. Tsunamiaallot aiheuttanut Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuori sijaitsee yli 10 000 kilometrin päässä Perun rannikosta.

Perussa tuhannet ihmiset ovat siivonneet rantoja ja yrittäneet estää öljyä leviämästä. Perun ympäristöministeriön mukaan kolmannes öljystä on tähän mennessä onnistuttu siivoamaan merestä.

Perun hallitus on kuvaillut öljypäästöä ekologiseksi katastrofiksi. Öljyä on merivirtojen mukana levinnyt noin 140 kilometrin päähän satamasta tappaen määrittelemättömän määrän merilintuja ja kaloja. Lisäksi sadat paikalliset kalastajat eivät ole voineet nostaa veneitään öljypäästön likaamasta vedestä. Alueelle on julistettu kolmen kuukauden hätätila.

Peru vaatii öljynjalostamon omistavalta öljy-yhtiö Repsolilta yli 30 miljoonan dollarin korvauksia onnettomuuden vuoksi. Yhtiön paikallista johtajaa syytetään ympäristön saastuttamisesta, ja häntä uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi.