Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivosveron käyttöönottoa aletaan selvittää

Kaivosveron käyttöönotosta tehdään selvitys. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) asettama työryhmä tutkii kevään aikana, miten eri verovaihtoehdot soveltuisivat Suomeen, miten toteuttamiskelpoisia ne ovat ja miten ne vaikuttaisivat.

Tarkoitus on, että työn pohjalta voidaan tehdä päätös kaivosveron toteuttamismallista hallituksen esityksen valmistelua varten. Kaivosveron käyttöönotto on kirjattu hallitusohjelmaan, jonka mukaan kaivosvero otetaan käyttöön sähköveron korotuksen sijaan.

Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että kaivosvero tuottaisi 25 miljoonaa euroa vuodessa. Tuotosta 60 prosenttia ohjataan kaivosten sijaintikunnille ja 40 prosenttia valtion kassaan.

Selvityksessä otetaan huomioon, että kaivosmineraalit ovat uusiutumattomia luonnonvaroja. Veron tavoite ei ole ensisijaisesti vähentää niiden käyttöä, vaan ohjata yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus niiden käytöstä. Tätä ennen Suomessa ei ole ollut erillistä kaivosveroa, jota perittäisiin maasta kaivetuista mineraaleista.

Työn alla on myös kaivoslain uudistaminen. Kaivoslain uudistamista on vaadittu kansalaisaloitteessa, jota eduskunta käsitteli syksyllä 2019.