Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Paperi­liitto pyytää töissä olevilta 50 euron vapaaehtoista lakkotukea

Paperiliitto on pyytänyt töissä olevia jäseniään maksamaan 50 euroa vapaaehtoista lakkotukea jokaisesta palkastaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Paperiliiton jäsenet ovat olleet lakossa tammikuun alusta lähtien UPM:n paperi- ja sellutehtailla sekä biopolttoainejalostamossa. Liitolla on noin 13 000 työikäistä jäsentä, joista lakko koskee runsasta 2 000:ta.

HS:n mukaan Paperiliitto kertoi jäsenilleen runsas viikko sitten lähettämässään viestissä, että jäsenistö on toivonut mahdollisuutta tukea lakossa olevia.

”Jäsenkentästä esitettiin liiton hallitukselle kysymys, että miten muut liiton jäsenet voivat osoittaa tukea lakossa oleville UPM:n työntekijöille, koska he taistelevat nyt samalla koko jäsenistön tulevien työehtojen puolesta”, viestissä lukee HS:n mukaan.

Työriita UPM:n ja Paperiliiton välillä on venynyt pitkäksi, koska UPM haluaa solmia liiton kanssa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset ja Paperiliitto haluaa koko yhtiötä koskevan sopimuksen.

Neuvotteluja ei ole edelleenkään aloitettu, vaan keskustelua on käyty suurimmaksi osaksi julkisuuden välityksellä.

Pitkittyvä lakko on käymässä kalliiksi sekä UPM:lle että Paperiliitolle. Liitto maksaa lakossa oleville avustusta 100 euroa päivässä. Tammikuun 24. päivään asti avustusta maksettiin arkipäiviltä, sen jälkeen seitsemältä päivältä viikossa. Päivässä avustuksiin kuluu siis yli 200 000 euroa, HS kirjoittaa.

Analyytikot puolestaan ovat arvioineet, että UPM voi menettää lakon takia kaiken kaikkiaan jopa kahdesta kolmeen miljoonaa euroa päivässä.