Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tööttäilylle ei näy loppua: Kanadan rekkaprotesti jatkuu edelleen, mutta pääministeri Trudeau ei ole valmis kutsumaan asevoimia avuksi

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ei aio turvautua asevoimiin maan pääkaupungin keskustan tukkineen rekkamielenosoituksen lopettamiseksi.

Sadat rekka- ja kuorma-autokuskit ajoivat lauantaina valtavilla kulkupeleillään "vapaussaattueessa" Ottawassa vastustaakseen Yhdysvaltain rajan ylittämiseksi vaadittavaa koronarokotusta. Kaupungin keskusta on ollut siitä lähtien tukossa, ja paikalliset ovat kyllästyneet jatkuvaan tööttäilyyn ja häiriöön.

Ottawan poliisipäällikkö ehdotti asevoimien apuun kutsumista keskiviikkona. Torstaina Trudeau kuitenkin sanoi, ettei tähän vaihtoehtoon tartuttaisi nyt ja varoitteli, että tällaista mahdollisuutta tulisi lähestyä varoen.

Viikon puoliväliin tultaessa mielenosoittajien määrä oli hiipunut viikonlopun osallistujahuipusta. Viikonloppuna mielenilmaukseen osallistui jopa yli 15 000 ihmistä. Vaikka osallistujamäärä on laskenut, useat sadat ihmiset osoittavat vielä mieltään kovaäänisesti.

Koronatartunnan vuoksi eristäytyneen Trudeaun mukaan mielenosoitukseen vastaaminen on poliisin tehtävä. Hän kuitenkin kertoi liittovaltion voivan tarjota paikallisviranomaisille liittovaltion poliisin ja tiedustelupalveluiden tukea.

Samalla Trudeau kehotti mielenosoittajia palaamaan koteihinsa. Hänen mukaansa paikalliset ovat saaneet tarpeekseen mielenosoittajien aiheuttamista merkittävistä häiriöistä.

Valtaosa ei tue mielenilmausta, mutta turnausväsymys näkyy

Valtaosa kanadalaisista ei tue Ottawan mielenilmausta, ja Kanadan raskaan liikenteen alan järjestö on voimakkaasti tuominnut kokoontumisen. On kuitenkin selvää, että monet ovat alkaneet enenevässä määrin turhautua arkeaan rajoittaviin koronatoimiin.

Ottawan mielenilmauksen odotetaan kasvavan jälleen viikonloppuna, ja vastaavanlaisia mielenilmauksia on suunnitteilla myös muissa kaupungeissa.

Pääkaupungissa parlamentin ulkopuolelle kokoontuneiden mielenosoittajien johtajat lupasivat torstaina lehdistötilaisuudessa, että protestia jatketaan niin kauan kunnes kaikki koronarajoitukset on poistettu.

– Olen täällä tukemassa protestia lapsieni vuoksi, kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista asuva Caroline Leader sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Heidän pitäisi voida liikkua vapaasti ja matkustaa riippumatta heidän lääketieteellisistä valinnoistaan tai tilanteistaan, Leader sanoi.

Marraskuusta lähtien Kanadan sisällä junalla tai lentokoneella liikkuvat tai maan rajojen ulkopuolelle lentäen suuntaavat joutuvat esittämään todistuksen koronarokotuksen saamisesta.

Sekä Kanada että Yhdysvallat alkoivat myös vaatia kuljettajilta rokottautumista tammikuun puolessavälissä. Vaatimus vaikuttaa kuskeihin, jotka työssään ylittävät maiden välistä 9 000 kilometrin mittaista rajaa.

Helsingissä haetaan mallia Ottawan tukkijoista

Vastaavanlaista protestitoimintaa on suunnitteilla myös Suomessa. Helsingissä järjestetään tänään muun muassa koronarajoituksia vastustava Convoy Finland -mielenosoitus. Poliisi ei kuitenkaan aio päästää raskasta liikennettä kaupungin keskustaan.

Protestin on määrä alkaa kello 18 ja kestää kello 22:een saakka. Mielenilmauksen on kerrottu perjantain jälkeen jatkuvan lauantaista keskiviikkoon kello 10–22.

Mielenosoituksessa vaaditaan polttoaineiden verotuksen puolittamista, kaikkien koronatoimien kumoamista sekä Suomen hallituksen eroa.

Neuvotteluissa järjestäjät kertoivat poliisille, että tapahtuman tavoitteita tullaan edistämään myös kansalaistottelemattomuuden keinoin. Poliisin saamien ennakkotietojen mukaan tarkoituksena on tukkia koko ydinkeskustan liikenne.