Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oklahomassa tahdotaan sakottaa opettajia 10 000 dollarilla uskonnonvastaisesta opetuksesta, kielletyissä aiheissa muun muassa ehkäisy

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa on esitetty uutta lakia, joka mahdollistaisi opettajien sakottamisen uskonnonvastaisesta opetuksesta. Esitys on nimeltään Students’ Religious Belief Protection Act, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa esitystä opiskelijoiden uskovapauden suojelemisesta. Asiasta kertoi Independent-lehti.

Lakia on ehdottanut rebublikaanisenaattori Rob Standridge. Esityksen mukaan vanhemmat voisivat halutessaan poistaa opetuksesta ne kirjat, joissa on uskonnonvastaista sisältöä. Lakiehdotuksen mukaa sopimatonta sisältöä olisivat esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat aiheet, evoluutioteoria ja ehkäisyvalistus. Lakia rikkoneen opettajan voisi haastaa oikeuteen ja velvoittaa maksamaan 10 000 dollaria rikkeestään. Jos opettaja ei pysty maksamaan sakkoja, hänet tulisi lakiehdotuksen mukaan erottaa.

Lakiehdotus etenee kasvatusvaliokuntaan ensi viikolla. Ehdotuksessa ei kuitenkaan ole tarkennettu, minkä uskonnon vakaumukset ovat sen lähtökohtana. 79 prosenttia täysi-ikäisistä oklahomalaisista on kristittyjä.

Kuukausi sitten Standridge ehdotti puolestaan lakia, joka kieltäisi julkisten koulujen kirjastoista identiteetin ja sukupuolen moninaisuutta käsittelevät kirjat.

Tietynlaisia kirjoja on koitettin rajoittaa eri puolilla Yhysvaltoja. Esimerkiksi Tenneseen osavaltiossa erään koulun johtokunta kielsi juutalaistaustaisen Art Spiegelmanin Pulitzer-palkitun Maus-sarjakuvateoksen. Muistelmiin perustuva elämänkertateos käsittelee holokaustia. Johtokunnan mukaan teos temaattisesti suunnattu vanhemmalle yleisölle ja se oli esimerkiksi epäsovinnainen naishahmojen alastomuuden takia.