Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylmästä sodasta muistuttava Kuuban kauppasaarto jatkuu yhä 60 vuoden jälkeen

Yhdysvaltain Kuuballe asettamasta kauppasaarrosta tulee tänään kuluneeksi 60 vuotta. Presidentti John F. Kennedy asetti helmikuussa 1962 Kuubaan laajan tuotteiden tuonti- ja vientikiellon, josta vapautettuja olivat ainoastaan humanitäärisin perustein jaettavat tuotteet, kuten lääkkeet ja jotkin ruokatarvikkeet.

Kauppasaarron taustalla oli Kuubaa tuolloin johtaneen Fidel Castron suhteet suuriin kommunistisiin valtoihin, Neuvostoliittoon ja Kiinaan. Yhdysvallat katsoi, että likellä sen eteläistä kärkeä sijaitseva Karibianmeren valtio horjutti toimillaan Yhdysvaltojen turvallisuutta.

Myöhemmin samana vuonna Yhdysvaltain pelot realisoituivat, kun kävi ilmi että Neuvostoliito oli sijoittanut keskimatkan ydinohjuksia Kuubaan. Kuuban ohjuskriisiksi kutsuttu selkkaus ajoi Yhdysvallat ja Neuvostoliiton ydinsodan partaalle.

Kauppasaartoa on helpotettu vuosien mittaan. Nyttemmin myös Yhdysvaltain kansalaiset ovat voineet vierailla Kuubassa. Presidentti Barack Obaman kaudella vuonna 2015 saavutettiin myös virstanpylväs, kun maat solmivat uudelleen vuodesta 1961 asti jäissä olleet diplomaattisuhteet.

Kokonaan kauppasaartoa ei kuitenkaan ole purettu, ja viime kesänä YK:n yleiskokous tuomitsi kauppasaarron jo 29. kerran peräkkäin. Saarto voidaan lopettaa ainoastaan Yhdysvaltain kongressin päätöksellä.