Finnairin matkustamohenkilökunnan lakonuhka peruuntunut, lakko olisi osunut koulujen hiihtolomille – matkustamohenkilökunnan palkat eivät nouse tänä vuonna, ensi vuonna yleiskorotus

Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskenut lakonuhka on peruuntunut, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto tiedotteessaan. Työriidan osapuolet Palvelualojen työnantajat Palta ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hyväksyivät tänään valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen.

Jos lakko olisi toteutunut, se olisi osunut koulujen hiihtolomiin.

Työtaisteluvaroituksen syynä oli AKT:n mukaan Finnairin vaatimat leikkaukset palkkaukseen ja työehtoihin.

Nyt hyväksytyn sopimuksen mukaan matkustamohenkilökunnan palkkoja ei koroteta tänä vuonna ollenkaan. Ensi vuonna palkkoihin tehdään yleiskorotus, jonka suuruus on sidottu teknologia- ja kemianteollisuuden korotustasoon.

– Olemme AKT:ssa tyytyväisiä siihen, että työnantajan esittämät mittavat työehtojen heikennykset saatiin torjuttua. Neuvotteluprosessi oli poikkeuksellisen raskas ja kohtuullinen lopputulos on erityisen tärkeää lentoemännille ja stuerteille, jotka ovat lähihistoriassa joutuneet tekemään raskaita säästösopimuksia, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa.

Sopimus voimassa ainakin kaksi vuotta

Palta kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen ratkaisun löytymiseen ja lakonuhan väistymiseen.

– Paltan tavoitteena neuvotteluissa on ollut se, että kustannukset eivät nouse, vaan pysyvät entisellä tasolla. Nyt hyväksytty ratkaisu ja saavutettu työrauha luovat hyvän pohjan yhtiön toiminnan uudelleenrakentamiselle koronakriisin jälkeen, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio Paltasta sanoo tiedotteessa.

Sopimus työehdoista on voimassa tästä päivästä lähtien ainakin 31. tammikuuta 2024 saakka. Sopimus jatkuu senkin jälkeen vuoden kerrallaan, eli kumpikaan osapuoli irtisano sitä kirjallisesti viimeistään kahta kuukautta ennen sen päättymistä.

AKT:n tiedotteen mukaan vaikeimpia sopimuskohtia ratkotaan vielä työryhmätyöskentelyssä. Monet työryhmätyöskentelyn tulokset tulevat myöhemmin työehtosopimuksen osapuolten hyväksyttäväksi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut